Søk i denne bloggen

onsdag 13. mai 2009

Hedenske menn (og kvinner)

Hedenske menn av Atle Nielsen

Fryktelige varsler kom over landet Northumbria og skremte folket som bodde der. Det var kraftige lysglimt på himmelen og ildsprutende drager ble sett flyvende i luften. Dette ble etterfulgt av en stor hungersnød, og senere samme året, 8. juni 793, ødela horder av hedenske menn bedrøvelig nok Guds kirke på Lindisfarne med brutale rov og drap.
- Fra de angelsaksiske krøniker, nedskrevet på 800-tallet


Vikingtiden begynner med plyndringen av klosteret på Lindisfarne 8. juni 793. Men var grunnen til dette raidet en forsvarskrig mot kristendommen? At de hedenske menn og kvinner forsvarte sin tro og kultur mot Kvitekrist sine tilhengere? Basert på blant annet Professor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger sine teorier har Atle Nielsen skrevet en bok om det første vikingangrepet.


Disse tre er med å forteller historien, Torgeir er hovedstemmen:
Ingrid Knutsdatter på 14 år som må flykte fra Skovland på Jylland etter å ha sett sin far bli tvangsdøpt og drept av kristne menn. Hun havner hos sin morbror Ulf Halfredsson på Osterøy.
Torgeir Arnesson på 15 år fra Osterøy utenfor Bjørgvin. Han møter Ingrid, får seg en fiende i nabogutten Eirik Ormsson og blir med vikingskipet "Dragen" på hevntokt over sjøen.
Irwin på 16 år fra York som lever et godt og stille liv som novise på klosteret på øya Lindisfarne


Dersom vikinger er noe som fenger er det åpning av Jernaldergården 24. mai og vikingmarked 19.-21. juni også på Jernaldergården.Bjørn Veen, Gjesdal folkebibliotek (og viking)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar