Søk i denne bloggen

fredag 28. mai 2010

To lette og en badehette*


Det er stor variasjon i hva som kan være interessant for ungdom. Alt fra billedbøker (Kan jeg-?) til voksenbøker (Jo Nesbø lånes en del av ungdomsskoleelever). Her er to bøker som kun har til felles at de er lettleste. Og selvsagt at de er bra.


 

Menneskejegeren av Jan Kjær

I en verden ikke helt som vår er Luka er blitt 14 år. Han og alle andre gutter på hans alder i landsbyen skal i en slags konfirmasjon. De skal alle bli jegere, men hva de skal jakte på bestemmes av en sjaman, en som kan se mer enn den virkelige verdenen. Han kan se inn i hjertet på hver enkel på om personen passer best å jakte på fugl, fisk, storvilt, småvilt eller bli pelsjeger. Men det er et bytte til som kan jaktes på. Den som jager dette bytte er ikke likt av noen. Hvilket bytte er det? Mennesket.

Den boken er en blanding av tegneserie og bok. Det fungerer aldeles utmerket, bilde og tekst flyter inn i hverandre og gjør lesingen til en lek. Det er mange faktabokser om verden Luka bor i, om jaktmetoder og våpen. Lett å lese om en hard verden.


 

En liten sjanse av Marjolijn Hof.

Kiek har en far som jobber som lege. Men det er ikke nok for ham å jobbe på et sykehus, nei han må reise rundt i verden til krig og katastrofer for å hjelpe folk der. Dette er jo på mange måter virkelig flott av faren, han gjør verden til en bedre plass. Men ikke for Kiek og moren. De er redde hver gang faren reiser ut, redde for alt som kan skje han. Moren til Kiek prøver å trøste Kiek med hvor liten sjanse det er at faren dør, hun sier at at det er nesten ingen som har en far som er død. Kiek ser poenget, men vil gjerne gjøre denne sjansen enda mindre, så hun setter i gang…

Boken er både trist og morsom. Det er vondt å lese om bekymringene til Kiek og moren hjemme, men Kiek sine forsøk på å minske sjansene for at farens skal dø er virkelig morsomme. Kiek beskriver her hunden Mona:

"Mona kunne sukke med begge endar. Dei fleste sukka kom ut bak. Mjuke og stinkande. Framme sukka ho berre når ho vart klappa. Og eg klappa henne aldri:"


Samlaget kan disse korte, gode bøkene, husk også Aldri tilfreds.
 

*En blødme basert på uttrykket to tette og en badehette. Som betyr å få juling: To slag over ansiktet og det blir mørkt som om badehetten er dratt nedover øynene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar