Søk i denne bloggen

torsdag 26. september 2013

Hardt Er Mitt Lands Lov av Tore Kvæven

Vyrde leser. Denne gangen får du ikke bare en, men to anmeldelser av samme bok. Boken er skrevet av Sirdølen Tore Kvæven og er gitt ut som en roman for voksne. Men den kan godt leses av ungdom, så om du har sett tv-serien Vikings og er vil vite mer, prøv denne. 

Først gjesteblogger Sebastian Jazdzewski fra Sandnes bibliotek:

Da tar vi en reise til Afrikas hjerte. Og det gjør vi sammen med en stor gruppe vikinger fra forskjellige kanter av det norrøne området. En vikingtokt til Afrika? Nettopp! Tore Kvæven har komt med den kanskje ikke helt usannsynlige ideen. Her er mye styr, spenning og eventyr. Men også mye poetisk stemning.
Alt begynner i Roma rundt år 1010. En mann fra Grønland ved navn Ulfr møter mannskapet på fartøyet Havjerven i den antikke byen. Han lover dem utrolige rikedommer som finnes i den fjerne sørafrikanske byen som heter Mapungubwe. En del er skeptiske, en del eventyrlystne. Men til slutt så bestemmer de seg å ta risikoen. En skjebnesvanger reise (som det står på bokomslaget) er i ferd med å starte. En reise under en for Europa kritisk periode. Det er en overgangstid da de hedenske religionene gradvis blir utrotet. Noe som dukker opp i en del samtaler vikingene imellom. Men det meste kretser rundt selve ferden. Det som er spennende og det som er farlig, kjedelig og slitsomt ved slike foretak. Under reisens gang får man vite en del om vikingenes seder og verdenssyn. Referanser til den norrøne mytologien forekommer ikke sjeldent. Det er åpenbart at Tore Kvæven har brukt tid og kunnskap for å gi leseren en fortelling som stemmer med historiske opplysninger.

Og slik som i de islandske sagaene er det også her at vikinger setter pris på vakre ord, rim og vers. Det gjenspeiles for eksempel i en del dialoger. Kvævens reise- og naturskildringer er også fine. Forfatteren lyktes ikke minst med å skape fangende karakterer. Ja, det er altså ikke bare blod, sverd- og øksehogg her. Noen skildringer er særlig fine. For eksempel sammenliknes Havjerven med dansende ung kvinne.

”Hardt Er Mitt Lands Lov” er et skjønnlitterært eventyr om livet i viking, tålmodighet, hevn, og møte med det eksotiske.

Sebastian Jazdzewski, litteraturformidler ved Sandnes bibliotek.  Jeg hadde også lest denne, her er mine tanker:

1010. Roma. I havn ligger det gjeve skipet Havjerven, mett og fornøyd. Selv om plyndringen har gått ringt har handelen her i Roma gått bra. Kapteinen på båten, Odd Tryggvasson fra Jæren er fornøyd. Så stig en Grønlending ombord, Ulfr, kvass i augo, hard i kropp og vil fortelle en historie.  En historie om Store-Blåland og gull i store mengder der å finne. Odd, kapteinen, er ikke så overbevist. De skilles i med splid, og når Ulfr kommer tilbake faller harde ord, og ord fanger. Det handler om ære, spottende ord kan ikke tåles. Så Kapteinen blir presset til holmgang med grønlendingen, som drep Odd. Noen utslåtte tenner og trusler senere er Ulfr kaptein på Havjerven og skipet legg ut på den lange ferda sørover.

Utover eventyraspektet, vikinger på tur til Afrika, er det også en morder blant mannskapet, støtt og stadig finner de en av mannskapet drept og blotet til Vali, en hevnens gud. Og Ulfr er heller ikke helt ærlig med motiviet for å dra Havjerven og hele mannskapet, med austmenn, daner, sveaer islendinger, grønlendinger, færøyinger og enda til folk fra Saksland, innover et fremmed kontinent

Språket henter inspirasjon fra sagaen med sine korte setninger og ”understatements”, det er vakker nynorsk. Det er en bok for de med fasinasjon til eldre og hardere tider. Og kanskje mest for menn, kvinner så vidt nevnt, og myke følelser nevnes enda sjeldnere.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Bloggurattest: http://bloggurat.net/minblogg/registrere/e4ea9cfb89b46f8b5c96cfc977b3d381c0f0f3ac

Jeg har plassert min blogg på Ålgård: http://bloggurat.net/kart/registrere/154/aalgaard  

3 kommentarer:

 1. Denne boka las eg for halvanna år sidan, og det er verkeleg ei bra bok! Den skildrar ei spennande historie, og alt er ikkje heilt som det ser ut til i starten... Eg likar forresten bloggen din. Eg er norsklærar i ungdomsskulen, og prøver å halde meg oppdatert på ungdomsbokfronten. Eg hentar eitt og anna tips her inne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej, nej, det är precis som du skriver - att allt inte riktigt är såsom det ser ut i början : ) Och man kan bli verkligen överraskad. Sedan - som det står i recensionerna - är inte bara handlingen spännande, men också själva språket.

   Slett
 2. Hei
  Takker for tilbakemelding, likte og godt denne. Kjekt at bloggen kan være til nytte.

  Alt vel
  Bjørn

  SvarSlett