Søk i denne bloggen

torsdag 17. mars 2016

Bra bøker for unge lesere

Som ungdom står du med en fot i barndommen og er på vei med en fot inn i voksenverdenen. Dette gjelder også ungdomsbøker. Noen passer deg som nesten er voksne, noen er for deg som noen dager trives som barn. Denne listen er bøker for deg som er i ferd med å bli ungdom.

Motorsykkelmysteriet av Magnhild Bruheim:
Boka byrjar med ste-søskena Stian og Stine som er heime aleine. Dei ser nokon i hagen og fer ut for å finne ut meir. Det vert byrjinga eit spanende mysterie.
  • Ein gut vert påkøyrd av ein ukjent motorsykkel.
  • Klede vert stjåle frå hagen.
  • Ein leir i nærleiken der rom-folke bur vert øydelagd.
Heng alt dette saman? Stian og Stine visar seg begge glad i mysteriet og set seg som mål å oppklara dette mysteriet.

Det er kvardagskrim dette. Du får nemlig og skildra kvardagen til to familiar som prøver å verta ein. Stian og storesøster Malin har mista mor si. Stine på si side har aldri møtt sin far, ho er donorbarn, så det har alltid vore henne og mora.

Spanande og truverdig. Det er to bøker til i serien "Hyttemysteriet" og "Bjørnemysteriet" er og ute no. Du finn dei alle som e-bøker i ebokbib.

Jenta i veikanten av Jon Ewo
Pål må tilbringe sommerferien med moren alene langt inni en skog. Det skal være «koselig» sier mora, de skal «slappe av». Det er voksenspråk for å kjede seg! Ikke får han gå inn i skogen! Pål hører ikke etter når moren forteller om skogens farer heller, hadde han gjort det ville han kanskje vært mer mistenksom til den jenta han treffer på vei til butikken. Men alt han tenker er at endelig var det noen å leke med. Og for en god saft hun hadde! Hvem vil hjem med en så god venninne. Men leken blir mørkere når han blir med henne hjem. Det er mørkt og skummelt i berget det blå!

DiscoSatan av Vera Micaelsen
Det finnes gamle myter om felespillere som solgte sjelen sin for å bli flinkere på fela, når de så spilte så danset folk enten de ville eller ikke. Det finnes en historie fra gamle dager om da Robert Johnson møtte djevelen i et veikryss og solgte sjelen sin for å bli den beste bluesgitaristen. Og det finnes en nyere historie om Kine, 12 år, som får tilbud av djevelen å selge sjelen sin for å bli best i discojazz.

Denne boka er morsom. Du heier på Kine som har så lyst til å bli best å danse. De to beste danserne, begge med rike foreldre, er så utrolig kjipe mot henne og du håper Kine klarer å slå dem. Men du forstår etterhvert at vilje ikke er nok, at talentet hennes kanskje ikke er stort nok, så når hun får tilbudet kan du nesten forstå at hun sier ja. Men handler du med djevelen kan du være sikker på at det er noen baksider. I de gamle mytene ble felespilleren dratt ned til ildsjøen, Robert Johnsen ble bare 27 år og hva som skjer med Kine, ja, det finner du ut i boka.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Eksperimentet av Nortun
Det handler om Amund og Amanda som er tvillinger. Hun er den ville, han er den stille. På vei til farmor og farfar bestemmer de seg for å bytte navn, Amund tar på seg Amanda sine klær og omvendt. De tenker å prøve å lure besteforeldrene en dag, bare for å se om de blir avslørt. Men så skjer ting og eksperimentet fortsetter, hvor langt tør de dra det?

Interessant om kjønn, om hvordan å bli kalt gutt betyr at du kan oppføre deg på en måte, bli kalt jente fører til en annen oppførsel, uansett hvem du er inni deg. Er alle gutter like, er alle jenter like?

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Bortenforbøkene. 1. Skyggene. 2. Trollbundet

Olivia sine foreldre har kjøpt hus. Et gammelt, knirkete hus som har stått tomt lenge etter den forrige eieren plutselig døde uten noen arvinger. Første natten synes Olivia at maleriene i gangen utenfor rommet er skumle, de er nesten som vinduer inn i andre verdener, verdener som virker som de venter på noe fælt skal skje. Men da moren skal ta dem ned sitter de bom fast! Olivia får ikke sove og da hun undersøker maleriene ser hun ser noe som beveger seg der inne!

Mange hemmeligheter skjuler seg i huset, og Olivia er en nysgjerrig jente. Men hvem kan hun stole på av alle de merkelige vesenene hun treffer? Morsom og spennende.

Sølvgutten av Kristina Ohlsson
Aladdin er sønn av tyrkiske innvandrere som driver en restaurant i en liten by i Sverige. Det går ikke så bra, foreldrene er bekymret om de må flytte tilbake til Tyrkia igjen. Så oppdager de at det stjeles mat, hvem står bak? Samtidig får Aladdin nyss i at det en gang var en sølvsmed som hadde sitt verksted på haugen bak tårnet står nå, det brant ned og sølvet forsvant uten noen gang bli funnet. Det sies en liten gutt går igjen og leter etter kirkesølvet, en gutt kalt Sølvgutten. Aladdin og bestevenninnen Billie har to nye saker!
Grøss, spenning og aktuell med flyktninger som akkurat har ankommet den lille byen. Hun har også skrevet boka Glassbarna, da er det vennen Billie som har hovedrollen

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Dersom du liker denne tematikken, les også Den usynlige av Lise Indahl. Den begynner også som en grøsser og blir plutselig veldig dagsaktuell. Snedig

Luridiumstyven av Bobbie Peers
Boka handler om William som sammen med mor og far lever i skjul i Norge. Hvorfor vet ikke William, men det henger sammen med at bestefaren forsvant for åtte år siden. William er ekspert til å løse koder, det er som løsningen bare dukker opp. Det er en kodeutstilling i byen, det store trekkplasteret er “Umuligheten”, verdens vanskeligste kode. William sin klasse skal dit på utstillingen, William vet han må holde hodet lavt, men har veldig lyst å prøve å løse koden.

Det blir starten på et ellevilt eventyr. Det blir morsomt og spennende med kryptiske koder, mengder av mekaniske dingser og en mystisk fortid. Litt Rachel-og-Clank-går-på-kostskole-følelse over boka. Denne boka er skrevet av en som er mest kjent for å ha laget film. Det merkes godt når du leser den, det er som å få filmscener skutt rett inn i hjernen.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Les gjerne Teslasloft og Edisons kjeller av Neal Shusterman og Eric Elfman om du liker sprø oppfinnelser og hemmelige selskap.

Adolf og banden hans av Tor Edvin Dahl
Historien begynner når Oslo bli angrepet av tyskerene og slutter tre bøker senere når Norge igjen er fritt. Det er mange stemmer fra flere forskjellig familier i Oslo og hva de gjør under krigen. Denne serien vil gjøre det lettere å forstå de valg som ble gjort under krigen, det være motstandsarbeid eller jødearrestasjoner.  

Lær om den andre verdenskrig i Norge sett fra de som levde den sitt synspunkt.


google-site-verification: google9c9cf56d68178c9a.html


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar