Søk i denne bloggen

onsdag 11. januar 2017

Ordfrie bøker

Når du tenker bøker tenker du kanskje ord samlet til setninger, til sider, til kapitler, til historier. Med ordene leser du andre sine tanker. Å lese bøker er å trene fantasien, øve forestillingsevnen. Så her er en utfordring: Klarer du tenke deg bøker uten ord?

Det har Leser søker bok og Gyldendal forlag klart, de har til nå gitt ut fire bøker i serien ordfrie bøker

Hvordan er det å lese ordfrie bøker, bøker uten ord, med bare bilder, er det fremdeles bøker?
Etter å ha lest de fire som er gitt ut kan jeg svare med ett ord: Ja. Det blir fortalt en historie, og for meg er historien viktigere enn hvordan den blir fortalt. Det som slo meg etterpå er hvor flotte disse bøkene uten ord er. Alle kan lese den samme boka, uansett språk og uansett om du kan lese. Bøkene kan brukes for å sette i gang en samtale, men de kan også bare nytes, som jeg gjorde.

Min favoritt. En liten nisse kan velte en gigantisk drapsrobot. Fantastisk historie om en ukjent nisse som finner en skrue, og en svær robot som har hatt en skrue løs og nå mangler den. Så mange flotte detaljer i tegningene, så lett å lese historien og ikke minst inspirerende å dikte videre.
Dette er en mer svevende fortelling om å finne seg selv. Her vil det være mange tolkninger om hva som skjer, men møtet i skogen snur bokstavelig opp ned på historien. Nydelige og vare bilder, en fin og vag bok.

Om å flytte. Denne viser så godt hvor skummelt det er å komme til en ny plass. Alle som skal flytte, flytter eller har flyttet vil kjenne seg igjen i denne historien. Og alle vil ønske seg en selvlysende kanin.

En kriminalfortelling. En verdifull golfpokal, en snartenkt sønn og en vakthund man bør skue på hårene gjør denne boken til en spennende fortelling.


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

3 kommentarer:

 1. Jeg har herved bestilt meg tre stykk ordfrie bøker. Tidligere har jeg vært inne på tanken, men det har blitt med det. Etter ditt fine innlegg, Bjørn, så tenkte jeg det var på tide å faktisk lese disse bøkene.

  SvarSlett
 2. Takk for fine ord. Jeg ble solgt etter å ha lest "En skrue løs". Gled deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjør jeg. Satser på at Haugenbok er raske. Jeg har prøvekaniner på 6 år og 11 år som også skal få være med på prosjekt les ordfrie-bøker. Det blir spennende :)

   Slett