Søk i denne bloggen

lørdag 11. august 2018

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza

Vinner av Ungdommens kritikerpris for 2018.

En bok om krigen i Syria. Men den lister ikke opp de forskjellige gruppene i krigen eller gir deg den historisk bakgrunnen for konflikten. Isteden gir den deg Tariq sin personlige historie fra oppvekst i Halden til kriging i Syria.

Har du lurt på hvorfor noen som er vokst opp i fredelige Norge vil reise til krigsherjede Syria for å kjempe? Denne boka gir ett svar, svaret til Tariq som reiste ned i 2012. Han har fortalt sin historie til Demian Vitanza som så har skrevet en roman. Tariq er ikke hans ekte navn og han sier tidlig i boka at han ikke forteller alt. Noe holder han igjen, andre ting endrer han for å beskytte de involverte. Denne fortellingen om oppholdet hans i Syria er også annerledes enn det han er dømt og sitter i fengsel for.

Det begynner med noen sider om å vokse opp med to hjemland, Norge og i Pakistan. Tariq reiser som tolvåring til en kadettskole i Pakistan. Det blir et brutalt opphold der. Vel hjemme slipper faren ut av fengselet, så kommer ungdomstiden. Når du har beina i to kulturer, mange forskjellige forbilder og bor i et land du både kjenner og ikke kjenner er ungdomstiden ekstra vanskelig. Tariq blir påvirket av slekten sine forventninger, venner sine holdninger og folk sine fordommer. De gode vennene han får er som ham, de passer ikke inn i det norske, de er ikke som slekta i foreldrene sine hjemland, de er en plass midt i mellom. Så ikke alle valg han og kompisene tar er like smarte, det sklir ut med fester, damer og dopsalg til de alle ønsker et annet liv. Oppvåkningen får ham i kontakt med moskeer, han legger om livsstilen og utseende. Krigen i Syria er noe som opptar de muslimske menighetene, mange har meninger og Tariq hører på alle. Men han dras mot de som vil gjør noe, mot de mer ekstreme miljøene i moskeene i Oslo. Så en dag sitter han og en kompis i en bil på vei nedover Europa, retning Tyrkia og grensen til Syria.

«Det ble helt stille i bilen. De rundt oss, dem vi så langs veien eller som satt i bilene, de var på vei til butikken, på vei hjem eller til jobb, de skulle på ferie kanskje, til svømmehallen eller på fotballtrening. Barna var på vei hjem fra skolen i skoleuniform, og en av dem, en liten fyr som gikk bortover veien helt alene, han minna meg om da jeg var i Pakistan, ikke på kadettskolen, men tidligere, da jeg var helt liten og surra rundt i gatene. Det er rart hvor mye liv vi drar rundt på. Og plutselig finner man et ekko av seg selv i en liten tyrkisk landsby. Midt blant alle menneskene vi kjørte forbi, satt vi i vår egen bil, et romskip på vei mot en helt annen planet, et sted hvor det regner bomber og mennesker revner.»

I Tyrkia begynner det å bli vanskelig. Hvordan kommer du deg egentlig over grensen? Hvem av de mange, mange opprørsgruppene er den rette? Det blir et personlig møte med det kaoset som var og er krigen i Syria.

Korte kapitler og et muntlig språk gjør denne helt grei å lese for ungdomsskoleelever, den er utgitt som voksenbok. Bak i boka er det en liste over muslimske ord og uttrykk som brukes i teksten, samt kart over området Tariq var i.

342 sider skremmende aktualitet fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar