Søk i denne bloggen

torsdag 5. mars 2020

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Noen sanger er så fengende at du ikke legger merke til hva de synger. Noen kunstverk er overveldende at du ikke tenker på hva det forestiller. Noen bøker er så godt skrevet at du glemmer hva det handler om.

Språket i denne boken er så bra at du kan glemme den sterke historien den forteller. Sanna er 14 år og har mistet moren sin, og på en måte også faren og hjemmet sitt. For faren har mistet grepet på virkeligheten. Han er bare hjemme, skriver, sover og gråter. Det er opp til Sanna å handle inn, lage mat, vaske klær og holde det rent. Det går utover livet hennes utenfor leiligheten. Bestevenninnen Mie er kapret av Mitra, en ny jente i klassen, og hun sliter med å konsentrere seg på skolen.
   Så begynner Yousef i klassen, han er verdens fineste! Og han er interessert i fotografi, slik som moren til Sanna var. Men Mitra tar han også. Blir det strået som knekker kamelens rygg? Eller kan fotografering hjelpe Sanna gjennom krisen? Hvor mye kan en 14 år gammel jente tåle? Hvor mye skal en 14 år gammel jente tåle? Det blir en sterk historie om unge som tar på seg for mye ansvar. 

Når du er 14 år kan du tenke at du er veldig voksen. Og på noen områder er du det, men på andre områder er du ikke. Som 14-åring skal du ikke ha ansvar for din egen far eller ditt eget hjem, det er nå du skal finne din plass i verden, finne ut hvem du er. Husk det viktigste, det som Sanna glemmer: Du er ikke alene.
Detter er en sterk historie som kunne ha skjedd.

Gyldendal ga ut denne boka, den er på 188 sider og finnes som ebok på Ebokbib. Den er en av fem bøker nominert til årets Upris: https://uprisen.no/

Dette er Neda Alei sin første bok, jeg gleder meg til neste.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer: