Søk i denne bloggen

fredag 5. juni 2020

Kjære Evan Hansen av Val Emmich med Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Pau

Det blir sagt at å lese litteratur er å gå noen mil i noen andre sine sko. Gå noen mil i skoene til Evan Hansen og bli et litt klokere menneske. 

Det er et nytt skoleår for Evan Hansen. Han skal gjøre et nytt forsøk på å passe inn, på å nå fram til noen, på å unngå å ende opp alene hele året igjen, og i år skal han lykkes! Det har han iallfall lovet moren og sin terapeut dr. Sherman.  I år har han en gyllen mulighet, han brakk nemlig armen i sommerferien da han falt ned fra et tre. Han vil bruke den gipsede armen for å få kontakt med andre ved å spørre dem om å signere gipsen hans. Drømmen er at Zoe Murphy gjør det, det er jenta han er avstandsforelsket i, men signaturen han får til slutt er fra Zoe sin storebror, Connor Murphy. Connor er også en ensom ulv og med et dårlig rykte. Etter en litt komplisert første dag skriver Evan brev til seg selv. Han er en sosial kløne, en engstelig gutt som tar piller mot angst og gjør øvelser for å bygge selvtillit. Han skriver brev til seg selv, alle begynner med “Kjære Evan Hansen” og han prøver videre å fortelle seg selv at det skal bli bedre. Dette brevet havner i lommen til Connor og Evan innser at det ikke vil bli bedre i år, kanskje verre om Connor legger brevet hans ut på nett. 

Men noe annet skjer, Connor tar livet av seg og foreldrene hans tror at brevet i lommen hans er et siste farvel til hans venn Evan Hansen. Evan roter det skikkelig til, han vil så gjerne gjøre noe godt og ender opp med å lyve på seg å være Connor sin hemmelige venn. Plutselig hjelper han en familie å komme over tapet av sønnen sin, han er med og starter en forening for å hjelpe ensomme og han får sjans på Zoe. Plutselig har han et liv. Og alt sammen er basert på en løgn. Hva nå kjære Evan Hansen? 

Det er alvorlig, det er morsomt, det er komplisert. Det er livet. Det er ingen enkle løsninger her, men mye bra om det er å være menneske godt og vondt.  

“Kjære Evan Hansen” er noe så spesielt som en bok basert på en musikal:

Aschehoug ga ut denne boka som er på 380 sider og den finnes også som e-bok på Allbok. Den er med i leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/  

Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar