Søk i denne bloggen

torsdag 3. desember 2020

Vi er stjernestøv av Sunniva Rose

Fysiker og rosa blogger, Sunniva Rose, har gitt ut en veldig god, og veldig rosa, bok om kjernefysikk for folk flest.


Tsjernobyl, bequerel, «radioaktiv stråling», plutonium, Thorium. Tunge tema som kan være skremmende for mange, kanskje mest oss eldre. Jeg så serien «Tsjernobel i fjor og husket hvor skummel stemningen var i 1986. Men hvor mye av denne frykten er på grunn av at vi ikke forstår disse kreftene?

Dette er lettfattelig om kjernefysikk: Hva det er, hvorfor det brukes og hvordan det brukes. Hva er farlig, og hva er ikke farlig. Det som gjør dette så bra, er at språket her brukes for å hjelpe deg til å forstå. Det gis gode eksempler fra egen hverdag som er lette å forstå. Boken er nok personlig til vi følger med, men ikke så mye at det blir for mye.

Det er mange små historier her som sammen vil gi deg mer kunnskap, ikke bare om kjernekraft, men også historie og samfunnet rundt deg. Her er både «hard science» og myke verdier. Fra hvordan et kjernekraftverk virker til å være kvinne i mannsdominert yrke, om å ville formidle kunnskap til diskusjon om thoriumkraft, om en mor med kreft og en diskusjon om bequerel i reinsdyrkjøtt. Alt fortalt på en måte som viser at hun er mer interessert i at de som hører skal gå derfra litt klokere enn at de skal gå derfra litt mer imponert. Det er fantastisk! Dersom flere formidlet sin kunnskap som Rose ville verden vært en bedre plass.

Boka er ikke gitt ut som ungdomsbok, men den er skrevet så godt at kloke, nysgjerrige unge hoder kan plukke den opp og få mye ut av den.

Den er veldig pro-kjernekraft, kanskje den overbeviser deg?

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

 

Sunniva Rose digitalt:

https://sunnivarose.no/

https://www.instagram.com/sunnivarose/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar