Søk i denne bloggen

onsdag 18. april 2012

Min tid kommer av Nina Vogt-Østli


Hva ville du gjort dersom mobbingen begynte igjen etter du hadde fått gått i fred i flere år?
Hva ville du gjort om moren din ble kjæreste med læreren din?
Hva ville du gjort om du fikk kontakt med noen som sa de var fra fremtiden?

Min tid kommer er både tittel på boken og hovedperson Hans Petter sin trøst. Ungdomsskolen nærmer seg slutten, snart skal han vekk fra elendigheten. Mellomtrinnet var et helvete for ham. Han ble kraftig mobbet, og i spissen var Andreas. Til nå på ungdomsskolen har han fått gå i fred, han har gjort minst mulig ut av seg, ikke svart på spørsmål, ikke fått gode karakterer, holdt seg for seg selv. Men så starter Andreas igjen…

 Alene hjemme grubler Hans Petter på hva han skal gjøre for å komme seg unna mobberne. Han sitter foran datamaskinen og spiller da en ukjent jente som kaller seg Fera begynner å chatte med han helt ut av det blå. Hans Petter er skeptisk. Er det Andreas som spiller et spill? Er det noen voksne som prøver å lure ham?  Men han chatter med jenta av ren nysgjerrig og fordi det er kjekt å ha noen andre enn moren å snakke med. Fera er rar, profilbildet hennes er sært og hun vil i begynnelsen ikke si noe om seg selv eller hvorfor hun vil ha kontakt med Hans Petter. Og rarere skal det bli, etter hvert som de snakker sammen sier Fera at hun skriver fra fremtiden. Fra år 367 etter katastrofen.  Og hun har funnet navnet til Hans Petter på en liste, sammen med Anders sitt.

Kan Hans Petter stole på Fera?
Kan Hans Petter og Anders ha noe til felles?
Kan fremtiden forandres?

De mange spørsmål får du svar på om du leser boken. Og det er verdt det. Den er spennende, og det er en stor overraskelse som venter på slutten. Fara og Hans Petter har noen interessante samtaler om ondskap, og den verden Fara forteller om er ganske forskjellig fra vår. Og viktigst av alt er at gjennom sine opplevelser, gode og vonde, lærer Hans Petter like mye om seg selv og sine nærmeste som om en ukjent fremtid. Og det er det som er god science fiction, den sier noe om i dag, ikke bare om i morgen.  
Boken har en skikkelig, skikkelig, skikkelig god ide, men utførelsen er bare helt ok. Det vil si at boken er bra, men kunne vært bedre? Jeg kjøper ikke fremtidsverdenen helt, og samtalene om ondskap kunne ha stukket dypere. Men dette er ting jeg sier for de jeg likte ideen så godt, boken vil underholde og utfordre deg. Så du kan gjøre mye verre ting enn å lese denne boken, dog ikke kanskje ikke så fæle ting som Hans Petter kanskje vil gjøre.

CappelenDamm sin Bokbloggturne har siden august 2009 fått vist fram mange gode barne- og ungdomsbøker. Hver uke får du sju bloggere sin mening om en og samme bok. Denne uken var en av de bloggerne meg. I går var det Aud Jorunn (http://audjh.blogspot.com) som sa sitt og i morgen skal Kine (http://abbandono.no) gi hennes mening om boken.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

3 kommentarer:

 1. Enig i din vurdering, men hun framtidsdama heter strengt tatt Fera og ikke Fara. Æsj! Bare pirk!

  SvarSlett
 2. Hei Eli.
  Det skal være korrekt. Og det er nå korrigert. Takk. Jeg skulle gjerna lagd skylden på noe eller noen at det ble feil, men dessverre. Det var jeg som blingset.

  Bjørn

  SvarSlett
 3. Denne boka er jo helt fantastisk å lese! :D Garantert overraskende slutt og litt humør i tillegg :D Eg elsket den og anbefaler til alle andre ungdommer.

  SvarSlett