Søk i denne bloggen

tirsdag 14. april 2020

Følg med nå av Trygve Skau

Dikt. Perfekt å lese på skjerm, og mer interessant enn kjipe influenserposter, gamle memer, reklame og lekser. På papir er diktsamlinger tynne, nette og lett å ta med seg. Du kan lese litt og litt og virkelig nyte ordene. Vi burde alle lese flere dikt, så hvorfor gjør vi ikke det? Jeg vet at jeg leser få for de får meg til å lete etter virkemiddel og motiv og de får meg til å føle at enten er dikteren eller meg dum. (Litt som noveller) Men jeg likte Trygve Skau:

Du kan bli hva du vil

det er sant

men lov meg
Ikke bli en drittsekk

De som kan dikt, som kan reglene for dikt, har lest mange, mange av dem og studert lyrikk, de fnyser av disse diktene. Men det er som med all kunst. Du må begynne en plass, du må krype før du kan løpe. Og jeg synes "Følg med nå" er en god plass å starte. 

Jada
Hvis du ser deg lenge over skulderen
så ser du hvor du kommer fra
men du kommer
også til å gå på masse lysestolper og dritt
følg med nå
det er du som går nå
ikke alle de som gikk før deg

Disse diktene er mer hjerte enn hjerne. De krever ikke mer enn at du lever et liv som oss andre, et liv som det går opp og ned i. De krever ikke at du kan mye om versefot, om orginalitet og dikthistorie. For skriving er ikke bare lek med ord, enda en måte å imponere på. Ord kan treffe slik at vi føler oss mindre ensomme, de kan lage en fortelling som sier noe. Dette er en diktsamling som kan gi deg en klapp på skulderen og si at ting går bedre, og det kan være godt å høre nå. Kanskje den kan inspirere deg til å skrive selv? Her er mitt eget bidrag til diktdebatten, Skau-style:
"Hei du!
Må alle ord dras ut av hodet da?
Hva med de som bare skyter rett ut fra hjertet?
Skal vi bare la dem bomme?"

Trygve Skau er allerede superstjerne, og dette diktet ble dessverre veldig kjent i fjor. Dessverre fordi det handler om selvmord, og det ble delt da Ari Behn sent i fjor valgte å ta sitt eget liv:

Dette er en ode
til de gutta
og de jentene som måtte gi tapt
i kampen mot mørket
for de var fine folk
de der helt fremst i frontlinjen
så ble det for mørkt der
og det er for dem vi skal slåss
med lysbrytere festet på knokene
for vi kan ikke ha det sånn
at svarte natta bare skal valse rundt
og ta for seg

Men "vanskelige" dikt kan også komme fra hjertet. Her er ett av Erlend O. Nødtvedt. Han skriver helt annerledes enn Skau, han blander en facinasjon av gamle dager med sitt eget liv. Men her er han nyforelsket i Bergen:

   elskede Bergen!
du Sunnivas By
tilgi mig alt
la mig Brannsangplystrende
valandere dine Morgensmau
la mig besynge din Pris
oc den allerherligste Tøs du 
mellom Fjell verner

   eg nystemmer Citharen
lar Sorg forgaa

Det er ikke like sitatvennlig som Skau, men det er  tanker rett fra hjertet! Nødtvedt sine diktsamlinger anbefales for deg som liker litt motstand. Diktet her fra Bergens beskrivelse (2012). I hans diktning kommer leken med ord, at du må ikke forstå hvert ord og hver betydning for å sette pris på diktet, men du kan like lyden. Som melodien i en sang før du får med deg teksten.

Begge diktsamlingene finner du som ebøker i Allbok.
Lån en ebok på 1-2-3:
1. Last ned appen Allbok på nettbrettet eller telefonen din. Appen finnes både på iOS (Appel) og for Android (Nesten alle andre). Eller logg deg inn i nettleser på nettsiden: https://www.allbok.no/
2.  Registrer deg på Allbok: https://www.allbok.no/signup/new. Så logger du deg på app og legger inn ditt lånekort og PIN registrert. PIN er ofte fødselsdag + måned, DDMM. 3. mai blir 0305
3.  Lån bøker.
Du kan få hjelp direkte av Allbok her: https://support.allbok.no/hc/no

Du kan lese også lese Skau sine dikt på nettet, som på hans Instagramside: https://www.instagram.com/trygveskaug/


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar