Søk i denne bloggen

fredag 24. mai 2013

Rookie av Stein Morten Lier

Tinius, 14, er en tøffing som driver på med amerikansk fotball og parkour. Moren hans, Ingrid, er politietterforsker. Han er ikke alltid mors beste barn og handler før han har tenkt seg om, som en fersking, som en Rookie.

Boken begynner med at Tinius får velfortjent kjeft av læreren. Men han tar det ikke det til seg, men hevner seg heller når læreren går fra pc-en sin ubevoktet i et friminutt. Han faceraper læreren og det tar ikke lang tid før klassen ligger langflate av latter mens læreren er sprutrød i ansiktet. Selv om Tinius er sikker på at ingen så ham blir han mistenkt. Han er overbevist at det er den prektige Malin i klassen som har tystet.

Tinius nikket.
“Fint,” sa Magnar. Smilet var tilbake. “Si meg, hvordan kom deg inn på Facebook-siden hennes? Kikket du henne over skulderen og rappet passordet?”
Tinius ristet på hodet.
“Jeg gjettet det”
“Du gjettet passordet?”
“Prøvde meg fram. De fleste velger navnet på noen de er glad i som passord, gjerne i kombinasjon med fødselsår for den aktuelle personen fordi de fleste internettsider forlanger en kombinasjon av bokstaver og tall.”
Magnar sendte ham et anerkjennende smil.

Inne på siden hennes finner han ut at Malin har kommet i kontakt med en tvilsom type, en som sier han driver modellbyrå. Til tross for han stadig benekter det, er det ingen tvil at Tinius er interessert i Malin, så han vil beskytte henne og bestemmer seg for å etterforske litt. Han havner midt oppi en ekte pågående politietterforskning. Heldigvis for vår helt er det en venn av moren fra politiet, Magnar, som tar tak i ham før han ødelegger alt. Eller, heldigvis og dessverre, for Tinius blir ikke avskremt av alvorspraten Magnar har med ham, men heller mer oppsatt på å løse mysteriet selv. Det blir mer spenning enn han hadde regnet med

Dette er en guttebok. Tinius er en kjekk og tøff fyr. Han vil gjerne redde Malin fra skumle typer, og han vil ha anerkjennelse fra mor og Magnar. Stein Morten Lier som er mest kjent for sine krim for voksne, og krimforfattere kan skru sammen et godt plott. Det er akkurat nok vrier og vendinger til du ikke klarer å gjette hvem som har gjort det.

Lignende bøker er kanskje CLUE-serien av Jørn Lier Horst, kanskje for de litt yngre, som også har et godt skrudd sammen plott. De er begge er ganske snille, det finnes mer hardbarkede ungdomsbøker der ute, som bøkene om Engel eller bøkene om Afrodite.

Boken er utgitt av Aschehoug og er på 150 lettleste sider. Den er en del av høstens tXt-aksjon: Smak. I årets aksjon er det ungdommenes egne stemmer og kommentarer på Uprisen som har telt. Om denne boka ble det der sagt: ”Denne boka var veldig spennende, og morsom. Jeg anbefaler den fordi det du leser i denne boka gir faktisk mening enn det andre bøker gjør.” Flere kommentarer finner du her

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

15 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. lololllolololololololololo

  SvarSlett
 3. hvilken budskap har boka

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 6. Eg likar oreokjeks

  SvarSlett
 7. Jeg visste Sicko Mode dette Det ble om til Jo Nesbø bok

  SvarSlett