Søk i denne bloggen

torsdag 18. februar 2016

Alfahann av Jan Tore Noreng

Alfahann er et begrep brukt på lederen av en flokk. Den som har kjempet seg til toppen og holder posisjonen som leder ved å dominere de andre. I biologien er det å få spre sine egne gener det viktigste tegnet på en alfahann. I dagligspråk brukes ordet alfahann ofte på en dominerende og sterk person, en som alle jentene vil være med og gutten vil bli.

Mennesket har alltid dyrket helter. Det kan være i sagn, bøker, filmer og spill. Tor, Conan, James Bond, og Master Chief. Den sterke som nedkjemper alt og alle og får den flotteste dama. Dette til tross for at vårt fortrinn som art er å kunne samarbeide og bruke verktøy. Få hadde overlevde alene i slåsskamp med en bjørn. Vi hadde ikke klart å bygge våre hus, vårt samfunn, langt i fra noe så avansert som internett alene. Vårt samfunn har så mange hjelpemiddel, så mange fallskjermer at vi trenger ikke styrke for å overleve. Så det å være den sterkeste er kun viktig for selvbildet, for idealet lever videre i våre historier, i vårt hode og vi bruker sosiale media for å vise det . Å vise redigerte og utvalgte bilderfor å gi inntrykk av et perfekt liv.

Hovedpersonen Torstein har nesten et perfekt liv. Flink, veltrent, ser godt ut og er sammen med ei jente som går på vgs, selv går han i 10. trinn. Han har i det siste begynt å trene på treningsstudio sammen med bestevennen, han legger selvsagt ut treningsbilder på Instagram. Hva kan gå galt? Men vi vet at noe går galt for boken begynner med Torstein på knærne med en pistol mot tinningen og gråtkvalt hvisker han et navn “Viktoria”. Hva har skjedd?

Alle får vondt en gang. Det kan være å falle på sykkel eller å miste noen du er glad i. Hvordan reagerer du på smerte? Kryper du sammen i en ball og gjemmer deg? Eller slår du tilbake for å glemme smerten? Torstein går for det siste, han har nådd bunnen og mistet frykten. Det begynner med #Alfahann og ender så brutalt. Dette er en historie om å takle smerte, om å takle oppmerksomhet. Om trening, doping og skadevirkninger. Om en pistol og et knust hjerte.

En tankevekkende bok om å være ungdom i dag. Her var ingen pekefinger, men heller det faktum at enhver handling har en konsekvens. Og slutten, den gir deg ikke alle svar, men mye å tenke på. Kanskje du kan lære noe av denne historien.

Boken er på 327 sider og er gitt ut av Gyldendal. Den finnes også på eBokBib som ebok

Gjesdal folkebibliotek
Bjørn Veen

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. Hei. Dette er en roman, som er en sjanger. (Les mer på Store norske leksikon: https://snl.no/roman). Om det skal snevres mer inn kan du kalle det samtidslitteratur eller spenningslitteratur. Boken handler om en negativ side av vårt samfunn, nemlig kroppspress og konsekvenser av dette.

  SvarSlett
 3. Er det noen typiske sjangertrekk for denne romanen?

  SvarSlett
 4. Heter han ikke Torstein og ikke Torgeir?
  Heter ikke hun Viktoria ikke Katrine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo! Du har rett. For mange bøker, for mange navn! Nå er det rettet opp. Flott du sa fra, takk.

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. KÆM SITT DU LAMA!!???

  SvarSlett
 7. elsker boken, den er veldig bra skrevet.

  SvarSlett