Søk i denne bloggen

fredag 29. april 2011

I vargens tid. Bok 1 i En sang om is og ild av Georg RR Martin. Ute 3. mai

Få bøker innen den fantastiske sjangeren har vel fått den blesten som det er rundt George RR Martin for tiden. To episoder er vist av serien i USA (og de er veldig flotte, episode en er litt preget av at en verden og alle hovedpersonene og deres familier skal presenteres, men i episode to løsner det og fortellingen flyter), første episode vises på norsk tv 4. mai. 

Jeg har startet flere ganger på poster der jeg skal anmelde boken, eller bøkene (det er fire bøker i serien til nå, nummer fem kommer 12. juli) uten å lykkes. Det å gi en kort oppsummering av historien vil bare få den til å virke kjedelig. Det beste er å lese dem selv, og her finner du ett kapittel fra boken. Det er Bran Stark, en gutt på sju år, som forteller. Oppdatering: Det er lagd ut ett kapittel til, med Catelyn sin stemme.

Det at flere forteller historien er et av de punktene jeg liker best, hvordan historien ses gjennom ulike øyne og fortelles med forskjellige stemmer. Disse åtte oppfatter verden veldig forskjellig og du får også sett de andre fortellerne gjennom de andres øyne. I den første boken forteller disse:

Lord Eddard Stark, Herre over Vinterfall, det nordligste kongerike i Westeros. Blandes inn mot sin vilje i maktkampen om tronen.
Lady Catelyn Stark fra hus Tully, gift med Eddard. Blir også dratt inn i renkespillet gjennom sin søster
Jon Snø, sønn av Eddard, født utenfor ekteskap. Sliter med å finne sin plass og tenker på å reise til Muren.
Sansa Stark, 11 år. En jente som drømmer om prinsesser, men som kan finne ut at ikke alt er like rosenrødt her.
Arya Stark, 9 år, en guttejente som heller vil sloss enn å sy, og får muligheten til det, på godt og vondt.
Bran Stark, 7 år gammel nysgjerrig gutt som elsker å klatre til morens bekymring. Og kanskje hun har grunn til å bekymre seg?
Tyrion Lannister, en kortvokst mann vokst opp i skyggen av søsteren som nå er dronningen og brioren som er den fremste sverdkjemper i Westeros. Den mest sympatiske av de tre.
Daenerys Targayen. Sammen med sin bror flyktet hun fra krigen der som førte til hennes families fall fra tronen i Westeros. Hun er skatten broren håper å kunne kjøpe seg en hær med gjennom giftemål.

Les bøkene. Se tv-serien. Spill brettspillene.  Opplev Westeros, det er litt av en tur.

Her er bloggen til Vendetta forlag om bokserien: http://isogild.com/

1 kommentar:

 1. Denne romanen kan leses på mange måter.
  Som en krimgåte: Ble Jon Arryn, kongens Hånd, myrdet? Og hvorfor?
  Som skrekk: Bak Muren hviler ikke lengre de døde, men vil kongerike tro på det som anses som eventyr for barn?
  Som politisk thriller: Hva gjør ikke mennesker for å holde på makten. I spillet om tronen vinner du, eller dør.
  Som familiesaga: Hva skjer med familien Stark når den dras inn i kongerikets maktkamp. Eddard med sin sterke moral, Catelyn med sin omsorg for barna, Robb, som tidlig må bli voksen, Jon, lausungen, Sansa med prinsessedrømmer, Arya, guttejenten, Brandon, villstyringen og Rickon på kun tre.
  Som kjærlighet: Er giftemål kun til for knytte politiske bånd eller finnes det også kjærlighet?
  Fantasy for voksne, det går ikke alltid godt

  SvarSlett