Søk i denne bloggen

torsdag 20. august 2015

I morgen er alt mørkt: Brages historie av Sigbjørn Mostue

Da jeg var yngre leste, spilte og så jeg mange historier om verden som gikk under. Det fascinerte meg å oppleve den verden som jeg kjente ødelegges, å vandre gjennom ruinene av noe kjent, å oppleve det som hadde vært trygt nå ble spennende og farlig. Jeg er ikke alene, verdens ende har fascinert mennesket siden tidenes morgen. De fleste religioner har en versjon av den, kristendommen med Armageddon og åsatroen hadde Ragnarok. Nå som menneskeheten har satt sitt definitive preg på jordkloden har det vist igjen i de siste årenes dystopier, De har beskrevet verdener oppstått fra vår verdens aske: Verdener med unger som dreper hverandre for underholdning, samfunn som deler inn mennesker etter egenskaper, samfunn som opererer vekk kjærlighet eller lar unger jages i labyrinter som eksperiment. I morgen er alt mørkt er også en historie om et samfunn som går i stykker. Vårt samfunn.

Det hele begynner som en vanlig norsk ungdomsbok. Brage er en vanlig fyr som gjør vanlige ting. Han spiller fotball, går på skolen og drømmer om Frida, den peneste jenta på skolen. Men det blir fort mørkere i denne boken. Noe driver mennesker til vannvidd. Det begynner i Japan der flokker av rasende mennesker går amok og dreper uskyldige mennesker. Gjennom nyhetene følger Brage og kameratene med på sykdommen som sprer seg. Det går fra nysgjerrighet og fascinasjon til frykt og desperasjon. Vi er avhengig av verden rundt oss og etter hvert som sykdommen kryper nærmere merkes det godt. Først blir det mindre varer i butikkene, så mindre utvalg i matbutikken, internett går ned, minibanker slutter å virke, strømmen forsvinner. Hva skjer med en vanlig norsk ungdom når verden rundt ham kollapser? 


Vårt samfunn er basert på samarbeid og regler, på tillit til andre. Men det finnes mye grums i mennesket, vi får et lite inntrykk når vi ser folk trolle på nett, kommentarfelt i aviser kan være ganske ufine. Tenk da en hverdag uten regler, der det sikkerhetsnettet som vi er vant med er borte vekk. Handlinger som er tankeløse i vanlig hverdag blir katastrofale i en verden uten sykehus, uten politi, uten regler. Handlinger som ingen ville ha drømt om å utføre vil i en slik verden bli dagligdagse. Se bare på de samfunn som herjes av krig. I denne boken får vi vårt samfunn. Norge 2015, revet i fillebiter. Er du klar for det?

Denne boken vant Uprisen i år og er Norges beste ungdomsbok. Juryen sier: «Forfatteren har skapt en sterk hovedperson som skiller seg ut. Han tar mye ansvar, må lære seg om livet, ta vanskelige valg og ta vare på sine egne i kampen for å overleve. […] Gjennom boka måtte vi le, gråte, og noen måtte til og med kaste den i veggen når det gikk dårlig med hovedpersonenOg slutten. Hjertet slår raskere og boksidene flimrer forbi. Så er plutselig slutt. Men, men, men!!!! Dette var Brages historie, oppfølgeren vil være Marlen sin historie, den vil være annerledes: http://ungdomsboka.blogspot.no/2016/04/i-morgen-er-allting-mrkt-marlens.html

I morgen er alt mørkt: Brages historie er med i årets txt-aksjon, den er 238 sider lang og er gitt ut av Cappelen Damm. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS: Her er noen få tips for videre lesing: http://ungdomsboka.blogspot.no/2012/11/verdens-ende-og-videre.html

PPS: Og hva skjedde min fascinasjon? Jeg leste Veien av Cormac McCarthy og innså at jeg likte verden som den var.

22 kommentarer:

 1. Denne boken var utrolig bra. Emil elsket den

  SvarSlett
 2. Denne boken var utrolig bra. Håvard elsket den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håvard høres ut som en knakene kjerne kar.

   Slett
  2. Det er han !!!!

   Slett
 3. Heisan sveisan (:

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. shalalalalal oh Morecambe shalalalal oh Morcambe

  SvarSlett
 6. Tusen takk
  Lur link

  SvarSlett
 7. Gleden er på din side!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 9. Fytti rakkern! BESTE BOKEN NOEN SINNE, fikk ståpikk xD

  SvarSlett
 10. noen som foreslår hva tema og motivet er i denne boka

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 11. hva er temaet i boken

  SvarSlett