Søk i denne bloggen

onsdag 1. august 2018

Fandom av Anna Day

Er du en fan av en bok? Har du lest den så mange ganger at du kan alle navnene, replikkene og kanskje hele avsnitt utenat? Har du skrevet dine egne versjoner, fanfiction, i den verdenen? Har du drevet cosplay, kledd deg ut som noen fra historien? Skulle du ønske du var hovedpersonen? At du var Catniss? Tris? Four?

I Fandom skulle hovedpersonen Violet ønske hun var Rose fra boken og filmen Galgedansen. Det hele begynner med at Rose holder en presentasjon av sin favoritt foran klassen sin. Det er en flott start der du både lærer Violet å kjenne og denne boka som hun elsker over alt. Samt det er drivende godt beskrevet hvordan det er å holde en presentasjon i en klasse.

Galgedansen er en dystopi, en historie satt til en fremtid hvor verdener delt mellom de edle, genetisk foredlede og perfekte på alle måter, og vanlige menneskene som deg og meg, imperfeksjonene, impene. De edle lever sine perfekt liv, mens impene er slavene som gjør de livene mulige. Galgedansen er også navnet på en ukentlige henging av imper for å holde skillet mellom dem oppe. Men en imp, Rose, gjør opprør og ender med at en imp og en edel forelsker seg. Sammen får Rose og Willow, som den edle heter, slutt på skillet.

Så langt er det ingen forskjell på din besettelse av en bok og Violet sin. Men sammen med to venninner og en bror havner Violet i denne verdenen hun bare har lest om og sett. Ikke nok med det, hun tar Rose sin plass der. Men ting går ikke som hun husker det fra originalhistorien. De scenene hun trodde hun kunne utenat blir annerledes når hun selv er med i dem. Det er som den verden hun har havnet i har et eget liv. Hvem kan hun stole på og hvem har sin egen plan? Hvordan havnet hun egentlig hit? Og kan hun komme seg hjem?

Den leses litt som en tenåring denne boka. Den er litt tøffere i trynet enn den egentlig er.

En spennende historie dette, og kanskje ekstra interessant for deg som har lest masse og drømt deg vekk. Hva ville du gjort i din yndlingsverden?

386 sider tankevekkende spenning fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar: