Søk i denne bloggen

torsdag 10. juli 2014

Boy Nobody av Allen Zadoff

Å ha full kontroll i enhver situasjon. Det høres ut som en drøm for usikker ungdom som har et massivt press fra andre og seg selv om hvordan de skal se ut og oppføre seg. Da hadde det vært kjekt å alltid ha full kontroll uansett hvor du er og hva du gjør.

Boy Nobody har full kontroll. Han vet hvordan han skal oppføre seg i enhver situasjon. Han analyserer hele tiden mennesker og omgivelser rundt seg og vet hva som skal skje før det skjer. Det eneste han ikke har full kontroll over er jobben hans. Boy Nobody er en 16 år gammel leiemorder.


Boy Nobody er ingen ninja eller snikskytter, han har ingen høyteknologiske hjelpemiddel eller superkrefter. Det han har er kunnskap og trening som han bruker for å gjennomføre sine oppdrag. De innebærer å drepe noen som er en trussel mot nasjonen. Han kommer nær sine ofre gjennom barna deres. Han manipulerer dem slik han blir en venn, en venn som blir invitert hjem, for så å drepe far eller mor til sin nye venn usett og uten å bli mistenkt. Så forsvinner han til et nytt oppdrag dukker opp.

Boken begynner med avslutningen av et slikt oppdrag. I løpet av de første ti sidene har han snikmyrdet en faren til sin ”venn”, og tatt ut fire trente vakter. Neste oppdrag blir annerledes. Målet er høyprofilert, borgermesteren av New York. Han må bli kjent med datteren hans Sam og få innpass i borgermesterens private hjem på fem dager. Det vil bli vanskelig, men ikke umulig, men det er det han tror før han treffer Sam, og ikke lenger har full kontroll.

Når det er noen du holder på å forelske deg i, går du ikke inn igjen. Du venter og ser på mens de går. Akkurat som hun gjør nå.
“Du har ikke skuffet meg,” sier hun.
Heisdørene glir opp.
Heisoperatøren venter innenfor.
“Jeg har ikke skuffet deg ennå,” sier jeg
Men det kommer jeg til å gjøre når jeg tar livet av faren din”

Denne boken var korthoggd. Setninger, kapitler, selve tonen iboken var kort og konsis. Den stakk ikke så dypt, men hadde nok uventede vendinger til at den underholdte stort. Interessant å se verden gjennom øynene til en gutt opplært til selv å ikke føle noe, og å se forvirringen når muren brister. Mye spenning og action, litt kjærlighet.  

Boken er med i årets txt-aksjon, den er 319 sider langt og er gitt ut av Aschehoug forlag. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


PS! Boken er på norsk! Jeg ser både denne og “I hunt killers” er bøker som ikke lånes, en grunn kan være de engelske titlene. Forlag! Skjerpings! Oversett gjerne med “Hjelp jeg er tenåringsleiemorder” eller “Hjelp jeg er sønn av en seriemorder”, som trenden var på videofilmer på 80-tallet, men oversett titlene!
 

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. enig swag blaze it 420 man

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 2. Har den noen oppfølgere? Hva heter de(n

  SvarSlett
 3. På engelsk er det kommet ut to bøker til nå, den tredje kommer i juni i år. Serien kalles "The unknown assassin": http://www.allenzadoff.com/

  Boka er gitt ut i Norge på Schibsted forlag. Der er ingen informasjon der som sier noe om de skal gi ut nummer to og tre, og eventuelt når.

  Bjørn

  SvarSlett