Søk i denne bloggen

tirsdag 11. februar 2020

Stillheten etterpå av Helene Uri

Boka starter med et skrik, og så, i stillheten etterpå, kommer spørsmålene: Hvem, hva og hvorfor? Før du får svarene ligger en lang, mørk høst foran deg hvor du følger Ada og Odd-Erik, elev og lærer, frem mot dette skriket.

Ada er ferdig med ungdomsskolen nå. Ferdig med den Ada hun var da, hun gjør ikke sånt lengre. Ingen i den nye klassen vet hvem hun er. Hun starter på nytt med en drøm om å finne seg sin nye gjeng, gjerne de kule, og finne seg kjærest. Er det noen kjekke i klassen? Alt er opp til henne, nå begynner livet for Ada 2.0!

Odd-Erik skal endelig begynne som lektor. Ingen trenger vite hva han gjorde under studiene. Det er glemt nå, nå er endelig drømmen om å være lærer gått i oppfyllelse. Han gleder seg til å undervise, drømmer om å inspirere, å se og løfte opp alle i klassen. Han vil være en som bryr seg, men også en som setter krav. Han har alt klart for seg, nå begynner det! 

Men høsten går ikke helt som Ada og Odd-Erik håper. Ada finner ikke venninner første dagen, og den kjekke gutten ser henne ikke. Må hun gjøre mer for å bli sett?
Odd-Erik kommer på kant med noen av jentene i klassen. Stirret han vel lenge på Camilla? Lar han i guttene få slenge vel mye med leppa? Sakte, men sikkert begynner en kamp mellom lærer og elever. 

Usikkerhet i folk vekker en eller annen forakt hos andre. Så selv om de begge har gode folk som vil dem vel, Ada sitt kloke søskenbarn og Odd-Erik med både foreldre som er glad i ham og ett nytt bekjentskap på Tinder, går det galt. Du skal lære av feil, men det kan være vanskelig å unngå å gjøre dem igjen

Det er til tider flaut og magevondt å lese boken. Alle har vi vært i situasjoner der vi er usikre, der vi prøver for hardt og gjør dumme ting, så det er lett å kjenne seg igjen. Du venter på nye nederlag, men håper det skal gå bra for Ada og Odd-Erik. Noe fryktelig har skjedd, boka begynner med det. Spenningen er med hvem, og hva og hvorfor? 

Jeg pleier si at å lese bøker er som å lese noen andres tanker. I dette tilfellet er det akkurat det du gjør, du går rett inn i hodet til Odd-Erik og Ada. Det blir veldig direkte, og kanskje ekstra flaut da, for om skriftspråk er tanker som har pyntet seg, er alt rett fram her. 

Aktuell #metoo-bok, særlig nå som debatten er blitt mer nyansert. 

Boka er gitt ut av Gyldendal forlag og er på 256 sider. Finnes også som ebok i Ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Det har du helt rett i. Det er rettet. Tusen takk for du sa i fra. Jeg kjenner en som heter Odd Kåre (som ikke har noen likheter utover navnet med Odd-Erik), så her gikk det litt fort.

    SvarSlett