Søk i denne bloggen

tirsdag 8. september 2009

Grøss i verdsromet

Darlah av Johan Harstad

"Det er over førti år siden NASA sendte mennesker til månen. Og nå vil de gjøre det igjen. For å vekke interesse og sikre seg pengestøtte, lanserer de et historisk lotteri. Tre heldige ungdommer kan vinne en reise til månebasen DARLAH 2, hvor de skal oppholde seg en uke. [...] De tre som til slutt vinner, kommer fra så forskjellige steder som Paris, Tokyo og Stavanger. De heter Antoine, Midori og Mia, og de har kanskje bare én ting til felles: De er ikke spesielt interessert i romfart."

Lesaren blir godt kjent med alle dei tre ungdomane på kvar sine heimestader. Trass ulik kulturbakgrunn, er det lett å identifisera seg med dei tre. Alle strevar med å finna seg sjølv og ser måneferda som ei slags flukt - å koma bort frå ein trasig kvardag.

At NASA har skumle baktankar med prosjektet, går etterkvart opp både for deltakarane og lesaren. Det finst "skjulte" spor i teksten som signaliserer fare, noko eg opplevde som ei stigande uro, før konsekvensane av måneferda vert avslørt mot slutten av boka.

Enkelte meldarar har åtvara mot boka, at ho er for skummel og at "mange" unge vart redde etter å ha lese ho. Men ingen i ei gruppe 9.klassingar me intervjua (alle 9.klassingane i Rogaland fekk boka i gåve i høve Stavanger2008) hadde den opplevinga. "Spennande" var den unisone dommen. Dei skilde altså mellom fakta og fantasi, sjølv om boka er svært realistisk i skildringane. Men mange hadde sterke meininger om slutten - enkelte vart t.o.m. så inspirerte at dei starta skriva ein ny versjon.

For dei som ønskjer eit godt grøss, anbefaler eg boka. Eg tykte ho rett og slett var nyskapande. Og - ikkje gi opp for tidleg - spenninga tar seg opp etterkvart!

Boka er med i årets tXt-aksjon.

Aud Søyland Kristensen, Time bibliotek

Oppdatering. Boka er kåret til tidenes ungdomsroman av ubok.no og Dagbladet. Det er et hederstegn det. http://www.ubok.no/blogg/tidenes-ungdomsroman

3 kommentarer:

 1. Hei Aud! Kan jeg spørre hva tXt-aksjon er?

  Jeg har denne boken stående i bokhyllen men har ikke lest den enda.

  SvarSlett
 2. Hei,
  Jeg heter ikke Aud, men jeg svarer for det jeg:

  tXt-aksjonen er en leselystaksjon rettet mot ungdomskolen. Årets aksjon heter Vektløs, bøkene som er med kan du se her: http://www.foreningenles.no/index.php?option=com_content&view=article&id=330&Itemid=105
  Og boken Veslebror ser deg, som jeg nett har byrja på. Jøje meg! Du blir kastet utpå teknologiens hav uten redningsvest. Synk eller svøm! Viktig bok

  Bjørn

  SvarSlett
 3. Vi leste denne boken i en voksen(29-45) boksirkel i sommer, og alle var enige om at den var skummel -og spennende, og fascinerende, og både jeg (skolebibliotekar) og norsklærerne så dette som en bok vi definitivt vil formidle til elevene.

  SvarSlett