Søk i denne bloggen

mandag 5. oktober 2009

Gangstere møter Gandalf


Løgneren Locke Lamora av Scott Lynch

Denne boka her var som en blanding av Lock, stock and two smoking barrels og Ringenes herre. De veloppdragne kjøterne, ledet av Lock Lamore, er ganske veloppdragne, men også noen riktige kjøtere til tider. Med hjelp av smarte forkledninger, en kjapp tunge, en kjappere tanke og en enorm mengde frekkhet lever de det gode liv i byen Camorr. Her er deres unnskyldninger hvorfor de stjeler:


”Jeg stjeler bare fordi den kjære familien min trenger penger til mat og klær!”

[…]

”Løgner!” skrek de i kor.

”Jeg stjeler bare fordi denne onde verden ikke gir meg en sjanse til ærlig arbeid!” ropte Calo og hevet sitt eget glass.

”LØGNER!”

”Jeg stjeler bare fordi jeg må forsørge min stakkars dovne tvillingbror, som var så lat at han knuste mors hjerte!” Galdo kjørte albuene i siden på Calo i det han sa dette.

”LØGNER!”

”Jeg stjeler bare,” sa Jean, ”fordi jeg helt forbigående er havnet i dårlig selskap.”

”LØGNER!”

Omsider var det Billes tur til å ta del i ritualet; gutten hevet glasset, aldri så lite ustø på labben, og skrek: ”Jeg stjeler bare fordi det er så innerst i helvete gøy!”

”KJØTER!”


Men de gode tidene kan ikke vare, og da den grå kongen erklærer krig mot underverdenen finnes det ingen mulighet å holde seg nøytral. Av med silkehanskene og på med panserhanskene!

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

3 kommentarer:

 1. Dette er mitt neste leseprosjekt tror jeg.

  SvarSlett
 2. Den er et frisk pust innen fantasy. Bok to er enda ikke oversatt. Innen nyere fantasy holder nok jeg nok Joe Abercrombie (http://www.joeabercrombie.com/) sine bøker hakket høyere, men de er dessverre ikke oversatt.

  SvarSlett
 3. Jeg tenker ikke på denne boka som ei ungdomsbok. Jeg har faktisk aldri tenkt på den som det - i mine øyne er målgruppa et voksent publikum. I engelskspråklige land er jo en av de store lesergruppene av fantasy voksne. Det såkalte fandom. :-)

  Ellers ser jeg av sitatet at jeg gjorde rett i å lese boka på engelsk, likte avsnittet langt bedre på orginalspråket!

  SvarSlett