Søk i denne bloggen

torsdag 13. oktober 2016

Bob Dylan av Stein Erik Lunde

Repost i anledning Nobelprisen i litteraturpris er gitt til Bob Dylan 13.10.2016

Denne boken om Bob Dylan er skrevet akkurat som bøker om denne legenden må skrives. Personlig. Bob Dylan er en artist  de som liker har sitt eget forhold til. En fortelling som kun beskrev hans liv og hans virke ville ikke gitt det samme resultat. Historien om denne unike artisten fortelles kronologisk og i to deler: Først en bolk fra Dylan sitt liv og om platene han gir ut i det tidsrommet, så hvordan Dylan påvirker Lunde denne tiden. Det er kjempebra. Les.
Denne boken er i Gyldendals Ikonserie

Jeg har alltid vært nysgjerrig på Bob Dylan, på hvorfor han er så vanvittig svær som artist, men det tok lang tid før jeg forstod. Jeg hørte først Dylan med Blowin' in the Wind på barneskolen. Sanger spilt i musikktimene på skolen er ikke kule, sånn er det bare. Så videre ettersom jeg ble musikkinteressert var Bob Dylan der i bakgrunnen, men jeg begynte ikke skikkelig å høre på ham før 1996 med platen Time out of mind.

Jeg visste nå jeg likte noe, og hørte litt på andre plater (takk til Musikkbiblioteket i Sandnes, Stavanger og Bergen for all god musikk jeg har funnet der). Men det var ikke før i vår, etter å ha lest og hørt om mannen i et tiår, da jeg så filmen I'm not there, en film om myten Bob Dylan, jeg virkelig forstod og ble fan. To scener ga meg gåsehud: 1. Der han først møter sin store kjærlighet Sara, med sangen I want you i bakgrunnen. Og 2. Der han og Sara skilles, der Idiot wind spiller over opprivende skilsmissescener. Filmen har seks forskjellige skuespillere som spiller Bob Dylan i seks forskjellige faser i artistens sitt liv. Må ses for å forstås.

Bob Dylan er ikke lett tilgjengelig, og han har holdt privatlivet sitt utenfor det han har skapt. Han twitrer ikke sine gjøremål, han forklarer sine sanger, de er der for deg å ta tak i og gjøre om til det de passer deg. Det er myten Dylan som er fascinerende. Og det er denne myten Lunde skriver om og blir grepet av.

Favoritter:
Highlands. 15 minutter med Bob og hans tanker. Helt fantastisk
I don't want nothing from anyone, ain't that much to take
Wouldn't know the difference between a real blonde and a fake
Feel like a prisoner in a world of mystery
I wish someone would come
And push back the clock for me


Idiot wind, nummer to på listen over beste sanger om et forhold som tar slutt, det finnes tre versjoner: En sår og sørgelig, bare Bob og gitaren der han synes litt synd på seg selv. En elektrisk, fordeler skylden for bruddet på begge. Og den siste, en live-versjon på albumet Hard rain. En illsint, såret Dylan uler sin smerte ut i regnet.
I can't feel you anymore, I can't even touch the books you've read
Every time I crawl past your door, I been wishin' I was somebody else instead
Down the highway, down the tracks, down the road to ecstasy
I followed you beneath the stars, hounded by your memory
And all your ragin' glory



Tombstone blues: Det er jo nesten pønk, hardt fra Bob
Now I wish I could write you a melody so plain
That could hold you dear lady from going insane
That could ease you and cool you and cease the pain
Of your useless and pointless knowledge



Masters of war: Krig= idioti
And I hope that you die
And your death'll come soon
I will follow your casket
In the pale afternoon
And I'll watch while you're lowered
Down to your deathbed
And I'll stand o'er your grave
'Til I'm sure that you're dead

Alle sangutdrag er fra Bobdylan.com

Du finner Bob Dylan på Spotify,  men for den beste opplevelsen, lån eller kjøp album. les omslaget på LPen eller innlegget i CDen, eller kassetten. Der finner du tekstene, bildene og tankene til albummet. Musikkbibliotekene i Sandnes og Stavanger har platene og du har sikker foreldre, onkler, besteforeldre eller søsken som har noen av platene.


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar