Søk i denne bloggen

mandag 17. oktober 2016

Og av Veronica Salinas

Har du noen gang har opplevd å ikke kunne si hva du tenker eller forstå hva som blir sagt?  Det er frustrerende! For å kunne fungere i et nytt land trenger du å kunne snakke med folk rundt deg, for å finne fram, for å handle, for å bli kjente med nye mennesker. Dersom du ikke kan gjøre deg forstått eller ikke forstår noe så blir du igjen som et barn, prisgitt andre.

Og” handler om en ung jente som har kommet til Norge for å jobbe som aupair. Hun har kommet hit fra Argentina hvor hun følte seg usikker og uten en fremtid. Vi følger henne i jobben med å passe unger, på språkkurs med andre som lærer norsk og tilbake i tid, til hennes oppvekst og liv i hjemlandet.

Boken er lett å lese. Den er skrevet med et enkelt språk, korte setninger og få setninger på hver side. Det gir mer til innholdet enn forenkler det, for dette er språket til en som lærer seg ett nytt språk. Her er hele side 65:
Monika passer en liten gutt.
Jeg passer to jenter.
Vi ser barna leke sammen.
Monika peker på ordene “savn” og “vanskelig”
Så peker hun
ø n s k e r  å  f o r t e l l e
m o r s o m m e  t i n g.
G l e d e r   m e g  å  f o r t e l l e
e n  h i s t o r i e
e n  g a n g.
Det er forferdelig å ikke kunne fortelle.
Historiene våre er viktige.
I dag tenker jeg:
Vi er blod, kjøtt,
organer, celler og bein
av fortellinger.
Samtalene fortelleren har med polske Monica mens de passer barna er så fine. De to peker seg gjennom setninger ord for ord i ordbøkene. Du blir oppmerksom på hvor korte samtalene blir, hvor mye hvert ord betyr, men også hvor lite du kan si med få ord.
Flotte er også samtalene fra språkkurset, de gir et godt inntrykk av det mangfoldet av mennesker som lærer seg norsk. Her får du kjenne på fortvilelsen av å være voksen, gjerne høyt utdannet, men falle utenfor for de ikke kan språket.

Vi lever i en tid der mange flykter fra krig, forfølgelse og fattigdom. Det er det viktig å forstå at flyktninger ikke er en gruppe av like mennesker. En flyktning kan være en som har mistet alt i krig, en som forfølges på grunn av politikk eller religion, det kan være noen som vil prøve lykken i et rikere land. Denne boken viser deg hvordan det er å være fremmed i et fremmed land. Denne boka viser deg hvor viktig språk er. En bok for ungdom, men og voksne som lærer seg norsk.

Boka gitt ut av CappelenDamm med støtte fra Leser søker bok. Den er på 171 sider og finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS: Veronica Salinas har også skrevet to flotte billedbøker om å være ny i et land, Reisen og Sulten.
Ankomsten av Shaun Tan gjør det kunststykke å fortelle en historien om å få et nytt land helt uten bokstaver. Helt fantastisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar