Søk i denne bloggen

torsdag 10. mars 2011

KK GID 4 ever av Janne Aasebø Johnsen

Mobbing. Mobbing forandrer seg, men er også konstant. Gjennom nettet sine mange muligheter å snakke sammen har også mobbingen blitt med som nissen på lasset. Denne boken er en lettlest bok om trøbbel på nettet. I boken møter vi igjen Vibeke som du kan ha lest om i boken KK GID. Denne gangen er det ikke hun som kommer i trøbbel, men bestevennen hennes, Pelle. Det handler om bilder som kommer på avveier. Pelle får et bilde på mobilen av en jente fra skolen med minimalt med klær, som han videresender. Bildet ender opp på gufne nettsider og Pelle ender opp med å bli anmeldt. Vibeke mener Pelle er uskyldig og setter seg i fore å nøste opp i saken. Men detektivarbeid er ensomt arbeid, og slettes ikke alltid lett å kombinere med kjæreste, skolearbeid, revy og venner. Men hun gjør alt for å renvaske Pelle. For han er uskyldig, eller?

Fra boken:
“Jeg ble kvalm. Stakkars Iris. Tenk at noen kunne være så jævlige at de la ut et sånt bilde, og skreiv den syke kommentaren i tillegg. Jeg trodde at det jeg hadde opplevd var jævlig, men det kunne ikke måle seg med det Iris måtte gå gjennom nå. Det var nesten så jeg forsto at hun ville anmelde det. Jeg gikk litt unna, sånn at jeg fikk sett kameraten min inn i øya.”


Temaet er brennaktuelt og boken går kjapt unna. Nettvett og mobbing er tema som blir snakket om hele tiden. Anti-mobbekampanjer og nettvett-opplegg florerer. Denne boken gjør jobben vel så bra som alskens rollespill, brosjyrer og nettsider. Den er skrevet sånn at det virker som en venn eller venninne forteller historien til deg. Mange samtaler, muntlig språk gjør at historien blir noe du kunne opplevd selv. Og interessant nok for en krimbok er ikke det viktigste i historien hvem som har gjort det, eller hvorfor, men hvordan det ble gjort og følgene av at bildet ble spredt.
Så dropp mobbing, våg å bry deg, og ikke si eller gjør noe på nettet mot en person du ikke kunne sagt eller gjort til han eller henne ansikt til ansikt.
KK GID 4 ever er oppfølgeren til KK GID. Denne boken blir blogget som en del av CappelenDamm sin Bokbloggturne. I går var det abbandono som sa om tiden helt ble glemt da boken ble lest og i morgen er det Nina Dorothea som har glemt sitt eget Hawaii for å lese boken. Boken er på 140 sider.
Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


PS :
Forfatteren har sagt ja til å stille til et slags nettintervju, så hvis du lurer på noe med denne boken eller forrige bok, post spørsmålet på bokbloggturneen.com eller send det inn på mail, les mer her.  Svarene postes mandag om en uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar