Søk i denne bloggen

fredag 5. august 2011

Trash av Andy Mulligan


Kjapt, kjekt og ukjent om en skattejakt i det som kommer ut av en søppelsjakt.  

 Langt fra oss i kilometer og levemåte lever barn og voksne på søppelfyllinger der jobben deres er å finne søppel som kan gjenbrukes på søppelfyllinger store som fjell. Det meste de finner er stupp, dritt, bokstavelig talt. Men en dag finne Rapheal og Gardo en veske som inneholder noen penger, en nøkkel, et ID-kort og et brev. De blir nysgjerrige og bestemmer seg for å finne ut av hva det hele betyr. For selv når politiet kommer susende inn på fyllinga og lover gull og grønne skoger til den som finner vesken leverer de den ikke tilbake. Hverken Rapheal eller Gardo har noensinne hatt grunner å stole på politiet, og det forstår du etter du har lest kapittelet der Raphael blir avhørt av politiet, det er brutalt. Virkelig brutal for blant politimennene finnes det ingen respekt for menneskeliv, det vil si for fattige menneskers liv. Inkludert i hemmelighet blir også den minste og skraleste på hele søppelfyllinga, Rat. Men han viser seg å være en ressursfull ung mann.

Så følger en rå historie der de tre prøver å løse mysteriet. Det fører dem til oppbevaringsbokser, fengsler, luksusvillaer og til kirkegårder på selveste de dødes dag. Det fører dem frem til de som styrer landet og deres skitne hemmeligheter. Historien blir fortalt i all hovedsak av de tre som opplever den, de bytter på å fortelle. Men av og til får andre som tar del i fortellingen slippe til, som den lokale presten og den unge vestlige frivillige. Dette gir litt krydder til fortellingen uten på noen måte å skape krøll.

Denne likte jeg, en skikkelig røverhistorie som skildrer en verden jeg ikke kjente på en spennende måte. Og den føles ekte, de som er med i boken er mennesker på godt og vondt. Du vil bli forferdet over tilværelsene på søppelplassen, du vil bli grepet av historien og du vil heie på de tre guttene på sin heseblesende ferd mot sannheten og skatten som kanskje venter til slutt. For en innsatsvilje, kløkt og ikke minst rettferdighetssans! 


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

14 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Hvilken sjanger er dette?

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 6. Dette er en veldig fin bok som jeg har gleden av å formidle nå under et "Lyst til å lese prosjekt" for ungdom i Nordland.

  SvarSlett
 7. Den er fin, og veldig spennende. Jeg leste den da vi presenterte bøkene i tXt-aksjonen for ungdomsskolene her i Gjesdal. Dersom prosjektet ditt er en suksess og du vil gjøre mer formidling for ungdom er denne aksjonen et godt utgangspunkt.

  Bjørn

  SvarSlett
 8. Dette er en veldig spennende bok jeg har lest nå i sommer.
  Jeg vil anbefale den på det sterkeste for ungdom

  SvarSlett
 9. elev på Stokmarknes ungdomsskole25. november 2013 kl. 00:00

  Likte denne boken veldig godt

  SvarSlett
 10. hvordan ser hoved personene ut?

  SvarSlett
 11. jeg likte denne boken veldig godt

  SvarSlett
 12. denne boken var saike skjedelig

  SvarSlett