Søk i denne bloggen

torsdag 27. mars 2014

1920 av Jon Ewo

1905. Et væpna norsk opprør slår feil, Sverige oppdager at Nordsjøen er full av olje, og Norge blir ikke et selvstendig kongerike, men den svake parten i dobbeltmonarkiet Sverige-Norge.
1920. Vi har luftskip som går mellom de store byene, mange har automobiler som de kan kjøre på gode veier og de fleste har billige leiligheter. Men ingen har noe de skal si om hvordan Norge skal styres. SpesialPolitiet holder befolkningen nede med hard hånd. Og fra Nordsjøen strømmer oljen opp, og penger inn i statskassen. De rike blir rikere, de fattige stadig fattigere.  

I dette 1920 møter vi Håkon Lie, sønn av opprøreren Karsten Lie. Hans far er en skygge av seg selv etter lang tid i Akershus fengselet, moren er død i det samme fengsel og nå sitter storesøsteren Maria der. Desperat etter penger bokser Håkon ulovlige kamper om penger. En serie med uheldige hendelser leder ham til et bankran som går fryktelig galt, så  blir det forhør, fengsel og tilslutt en dom på ti års straffearbeid på oljeplattformene i Nordsjøen. Her ute er har arbeiderene ingen rettigheter, hverken helse, miljø eller sikkerhet blir ivaretatt. Det finnes ingen solidaritet blant arbeiderene. Er dette slutten for vår unge helt?

Det er en hard verden vi møter, befolket med harde folk. Fattigdommen føles på kroppen i boken, sult og kulde er dagligdags. Det er en dyster verden dette, den føles Steampunkaktig, med diktatur, luftskip, gigantiske plattformer og enmanns-glidere.

Boken leses fort. Den er kort og kontant som en uppercut. Og som etter en uppercut svimler du litt etter å ha lest boken. Mye blir sagt og gjort på få sider. Det er ikke en bok full av beskrivelser du kan nyte i ro og fred. Dette er en rå bok som lamslår deg! 

Bok to, 1957 http://ungdomsboka.blogspot.no/2014/10/1957-av-jon-ewo.html
Bok tre,1992: http://ungdomsboka.blogspot.no/2015/12/1992-av-jon-ewo.html

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar