Søk i denne bloggen

tirsdag 9. desember 2014

Og hjertet mitt bare av Elen Betanzo

“Fin”. Det er dette boken føles som. Ordet “fin” kan virke sart og snilt. Det er ikke denne boken. Emma på 10. trinn sin historie er også stygg og opprørende. Det å våge å åpne hjertet sitt er en riskosport. Det å vise seg sårbar når du er ungdom er direkte farlig.

Dette er historien om Emma som plutselig finner ut at sønnen til Rita, morens venninne, er søt. Grei. Snill. Fin. Sexy. Og han synes det samme om henne, og i noen uker en sommer i Stavanger er alt fantastisk. Så er det ikke det lenger. Hester reiser til USA, og Emma blir igjen. Hun savner Hester, hun savner nærheten, det å elske og bli elsket, det å være noen spesiell for noen andre. For som det heter i sangen: “You can’t put your arms around a memory”, hun vil finne en ny kjæreste. Men å finne noen som kan erstatte minnet er en risikosport. Spør enhver single en halvtime før stengetid, det kan fort bli stygt.  For det finnes mange kjipe folk der ute. Mange redde folk som må trå på andre for å føle seg sterke. Det er heller ikke alltid lett selv å holde hodet klart når det bruser i kroppen. Kanskje du bare lar bestevenninna gå da, kanskje du blir igjen i et håp at det skjer noe. Kanskje det skjer noe, bare ikke det du hadde håpet.

Dette er historien om å ønske noen så sterkt at du gjør ting som ikke er så lurt. Om å glemme de rundt seg i jakten på den følelsen. Om å glemme seg selv. Om svik, om fester, om leting etter noen verdt å holde fast i, noen som holder deg fast tilbake.

Og slutten. Det er jul det.

Jeg liker så godt hvordan boken er skrevet. Den glir så lett som sommervind, men det er handling tung som vintermørket. Det er der “fin” kommer inn, fint skrevet, fine folk og en fin historie.

Les denne.
Om du er ei jente som vil feste, har lyst på kjærest eller bare har lyst.
Om du har vært innefor.
Om du har vært utenfor.
Om du har rota med feil fyr
Om du har savnet noen virkelig, virkelig mye.
Les denne.
Om du er gutt som vil feste, har lyst på noen, vil tøffe deg.
Om du har lyst å lære hvordan jenter tenker.
Om du har rota med en ukjent jente.
Om du har sneket øl på en fest.
Om du noensinne har hatt kjærlighetssorg.
Les denne. Du kan lære noe.

Boken er på 161 sider. Jeg leste den som ebok, den kledde det. Du finner den i eBokBib (finn appen i Appstore eller Google Play, den er gratis)

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS Nå har jeg jammen lest alle bøkene til Elen Betzano (Vel, ikke lettlestboka) og de er alle flotte. Men denne var bare…

PPS: Julesang. Drunke angel av Thea Gilmore. Hele albumet Strange Communion er fint

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar