Søk i denne bloggen

torsdag 4. desember 2014

Populær: en selvbiografi: vintagetips for nerdete jenter av Maya van Wagenen

Av alle ungdomsbøkene presentert på det fabelaktige IBBY-kurset var det denne jeg fikk mest lyst å lese. Jeg kan litt om alt, også mote, da jeg har en svært lav terskel for å plukke opp noe for å  lese på. Det jeg kan om mote har jeg lært av månedlig lesing av bladet Costume. Populær er en selvbiografi skrevet av Maya, en 15 år gammel jente som bor i Texas, helt på grensen til Mexico. Hun vil bli populær på skolen. Slik som dette står det til med henne i begynnelsen:

Popularitetsskalaen på skolen min
10. Volleyballjentene
9. Fotballfraksjonen
8. Rike gjengmedlemmer (inkludert populære jenter som kler seg utfordrende)
7. Korpsnerdene
6. Kornerdene
5. Emojentene
4. Litt mindre populære jenter som kler seg utfordrende
3. Gravide tenåringer (akkurat nå har vi to, en i sjuende og en i åttende)
2. Datanerdene (det er nesten ingen)
1. Bibliotekflinkisene (de leser konstant og elsker japanske tegneserier)
0. De ubetydelige (sjetteklassingene)
- 1. Utskudd
- 2. Lærere
- 3. Vikarer  
[...]
Jeg er et utskudd, og ligger dermed så langt ned på skalaen det er mulig å komme uten å få betalt for å være på denne skolen.

Så, hvordan bli mer populær? Av alle ting Maya kan gjøre så velger hun å bruke en bok fra 1951: Betty Cornell’s glamour Guide for Teens. En bok tilfeldig kjøpt av faren en gang på loppemarket. Det er morens ide, og Maya blånekter selvfølgelig til å begynne med. Det er jo tidenes dårligste ide! Men så leser hun litt i boken, og noe der treffer henne. Hun bestemmer seg for å gjennomføre det. Hver måned tar hun for seg et kapittel og følger rådene. Så gjennom et år bruker forfatterens sminketips, klesråd, holdningstips og så videre, alle tips fra 1951. Det blir morsomt, pinlig og overraskende bra.

Popularitetsstatus ved nyttår er:
“Ti!” Sminkemåneden er over, og jeg er fremdeles ikke populær.
“Ni!” Det var nesten ingen som registrerte sminken i ansiktet mitt (bortsett fra Kenzie).
“Åtte!” Men jeg tror det er en større endring på gang.
“Sju!” Jeg er liksom mindre redd nå.
“Seks!” Og fra nå av skal jeg bli mer selvsikker også
“Fem!” Jeg skal bli populær!
“Fire!” Og det er ikke så farlig om jeg snubler litt på veien.
“Tre!” For jeg kommer meg på beina igjen, jeg skal ikke gi opp.
“To!” Og uansett hva jeg gjør, kommer det til å bli kjempebra!
“EN!”
[...]
Rakettene blusser opp i mørket og geværskuddene runger gjennom natta.
Godt nyttår, Betty!
Dette er en sann historie, en dagbok Maya skrev det året hun gjorde popularitetsforsøket sitt. Mye her er episoder fra skolen i forbindelse med prosjekt popularitet, men her er også glimt fra det virkelige livet til en 15-åring som vokser opp på grensa mellom Texas og Mexico. For her finnes og andre problem, som narkosmugling og skuddvekslinger utenfor skolen. Kontrasten er stor mellom beskrivelsen av Maya som tar på seg perlekjede, hatt og hvite hansker på skolen og når hun forteller om gutten på 15 som er skutt i narkorazzia, på skolen! Vi får også høre om privatlivet til Maya, gode og vonde ting som skjer med venner og familie. Det er en ærlig bok dette. Til slutt har Maya lært mye, ikke minst om seg selv:
“For å bli virkelig populær må du ta deg tid til å bry deg om andre, være åpen og aldri være redd for å være den første på dansegulvet.
HUSK JENTA MED PERLEKJEDET”
Du finner ikke så mange klestips her. Jeg lærte nok mer om klær i motebladet. Men du får derimot tips om å bli et litt bedre menneske, om hva det vil si å være populær. Du lærer at anstendighet og godvilje ovenfor folk faktisk lønner seg. Som Costume ville sagt:

Les og bli inspirert!

Boken er på 258 lettleste sider, den er rikt illustrert med bilder og krydret med sitat.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar:

  1. Se og hva Eli Frisvold synes om den på Elis lesebabbel: http://elislesebabbel.blogspot.no/2014/12/hva-fanden-er-nu-dette.html

    SvarSlett