Søk i denne bloggen

onsdag 26. august 2015

De som ikke finnes av Simon Stranger

Kom bak overskriftene og bli kjent med en av de mange millioner flyktninger i verden.

Hver dag hører vi om flyktningtragedier. Om overfylte ferjer som synker i Middelhavet, om uverdige forhold i flyktningleirer, om folk som blir drevet på flukt av nød og krig. Vi leser om ulovlige flyktninger som blir sendt ut av landet, familier som splittes, barn som blir sendt tilbake til en ukjent fremtid. Alle disse skjebnene blir for mange til å ta innover seg, det blir bare tall, bare bilder på en skjerm om noe som ikke angår oss.

Denne romanen viser deg hvordan det er. Hvordan det er å være en av flyktningene som krysser havet, som sniker seg inn landet. Den forteller hvorfor en slik reise gjøres og den viser hva et slikt liv gjør med deg. Denne historien er Samuel sin. Den er ikke sann, men den kunne vært det. I denne boka får du vite hvordan det er å komme uønsket til et annet land. Hvordan det er å ikke ha en fremtid.

Vi møter igjen Samuel og Emilie fra bøkene “Verdensreddernehttp://ungdomsboka.blogspot.no/2013/07/verdensredderne-av-simon-stranger.html og “Barsakh”. Men det er en annen Samuel og en annen Emilie enn de vi traff da. De har fått nye erfaringer siden de kysset foran flyktningmottaket på Gran Canaria. Så når Samuel plutselig står utenfor huset til Emilie tidlig en morgen er det ikke duket for et gledelig gjensyn. De er begge redde, redde for hva som skjer nå.

For i virkeligheten er ikke slutten alltid lykkelig. I virkeligheten kan selv den sterkeste knekke. Livet er ikke alltid rettferdig. Det er en vond bok, men en viktig en. Den lærer deg at bak tallene finnes mennesker med ansikt og navn. Mennesker som er noen sin sønn, noen sin datter. Gode mennesker og dårlige mennesker. Du vil få dårlig samvittighet av boka, slapp av, du kan leve med det.

Forfatteren selv leser her et utdrag der Samuel ankommer Oslo:

Les mer om papirløse flyktninger her: http://www.papirlose.no/

Her er to andre flyktninghistorier. Disse to har litt mer håp i seg:
Fabio Geda: I havet er det krokodiller: Der kan du følge en flyktning fra Afghanistan til Italia:
Chris Cleave:Little Bee:  Noen fortellinger er sanne, men vi vil ikke at de skal være det. Dette kan være historien til en flyktning i Europa, til ei du gikk forbi i dag mens du fiklet med din nye iPhone. 

De som ikke finnes er med i årets txt-aksjon, den er174 sider lang og er gitt ut av Cappelen Damm. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar