Søk i denne bloggen

onsdag 12. august 2015

Sjansespill av Simone Elkeles

Don’t judge a book by its cover, på norsk er ordtaket: Ikke sku hunden på håret.
Det er et godt ordtak. Du vet ikke nok til å dømme noen med kun ett blikk. Men i dette tilfellet får du akkurat det bokomslaget lover.

Vi befinner oss i USA med en skikkelig kjekk ung mann og en skikkelig fin ung dame. Derek er en badboy fra Sørstatene som har blir kastet ut av skolen. Ashtyn en villkatt som spiller amerikansk fotball. Hun er en skikkelig flink kicker som blir valgt til kaptein for laget sitt, på bekostning av kjæresten. Deres første møte går virkelig galt og ender med at hun spidder foten hans med en høygaffel. Men en gnist blir tent. Så bruker de store deler av historien krangle mens de inni tenker på lyst de har på hverandre. Begge to har har opplevd vonde ting i fortiden som gjør dem vare for sterke følelser. Kan det bli de to til slutt?

De forteller historien sin annen hvert kapittel. Så du får lese både hvordan de opplever seg selv og hvordan andre opplever dem. Det er ikke alltid det er likt. En som virker overlegen kan egentlig bare være blyg. En som prater mye kan egentlig være usikker. Dette er en av bøkers store styrker, du får både et blikk inn i hodet og et blikk utenfra på samme person.

Du liker denne boken best om du ikke har lest enormt mye. Det er ingenting i historien du ikke har lest eller sett før. Boken innholder slåsskamper, sex og drikking. Men bare på en “filmkul” måte, uten virkelighetens skyggesider. Du lærer heller ikke mye om amerikansk fotball her. Men av og til er det flott å bare lese en historie der det meste er perfekt. Å drømme seg vekk fra en kjedelig hverdag.

Jeg likte nok bedre Perfekt kjemi-boken hennes, denne var litt for lik i hvordan fortellingen ble fortalt, to stykker som egentlig vil ha hverandre, men mener de er for ulike. En lignende bok om umulig kjærlighet satt i Norge, Maja Lunde sin Battle som handler dansing, en enda drøyere bok er Din vakre jævel! av Arne Svingen og Helene Uri.

Fra Ålgård kommer youtubefenomenet Kickalicious. Håvard Rugland, Han er en kicker som Ashtyn. Se hva han kan her:


Sjansespill er med i årets txt-aksjon, den er 308 sider lang og er gitt ut av Gyldendal. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar