Søk i denne bloggen

onsdag 9. september 2015

Nådegaven 1: Katsa av Kristin Cashore

Det var en gang syv små kongeriker som ble styrt av syv konger som alltid kranglet. I disse kongerikene ble noen få født med såkalte nådegaver. Det var en egenskap de kunne mye bedre enn noen andre, litt som superkrefter. Alle født med det de kalte nådegaver hadde øyne med forskjellig farge. De fleste kongene krevde å få disse barna brakt til seg for å finne ut om de hadde en nyttig nådegave, som tankelesing, eller en unyttig, som å kunne løpe fort baklengs. Vanlige folk var redde disse menneskene med sine nådegaver, som folk alltid er redde ting de ikke forstår.

Selv om dette er en eventyrverden følger historien ikke ”reglene” i eventyr. Her er det for eksempel ingen prinsesse som skal reddes. Her redder prinsessa andre. (Super)heltinna vår i denne historien heter Katsa, hun er niesen til en av de syv kongene og bøddelen hans. Hennes nådegave er nemlig å drepe! Mindre kjent er det at hun leder Rådet, en hemmelig forsamling som jobber for fred og rettferdighet i de syv kongerikene.

Boka begynner med en redningsaksjon der Katsa gjør kort prosess med vaktene, så kommer hennes medhjelpere inn og henter ut den som skal reddes. Katsa sikrer så området utenfor da hun treffer en mørkkledd mann som viser seg å ha en nådegave som involverer slåssing. Han er nesten like god som Katsa. Disse to hendelsene viser seg å være begynnelsen en fartsfylt og dramatisk historie. For bak denne kidnappingen ligger en djevelsk plan som truer alle de syv kongerikene og som vil kreve alle Katsas krefter og all hennes kløkt for å stoppes, og kanskje er det ikke nok. Hennes sparringspartner i mørket, Po, blir etter hvert hennes venn, og kanskje noe mer?

Til tross for mye slåssing er det ingen brutal bok, kampene føltes aldri farlige, bare moro. Det var noen flotte villmarksskildringer i boka og forholdet mellom Katsa og Po vil helt sikkert glede de som liker dramatisk kjærlighet. Jeg syntes det var litt rart at de alltid badet med klær på i denne boka, men ellers anbefales boka til de som liker eventyr, superhelter, kjærlighet og spenning. Og det er vel de aller fleste?

”Katsa” er med i årets tXt-aksjon, den er på 468 sider og er gitt ut av Cappelen Damm. Du finner den også som ebok i ebokbib. Den er med i årets tXt-aksjon. Det har kommet to til bøker i denne serien, nemlig “Flamme” og Blålind”

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar