Søk i denne bloggen

fredag 8. juli 2016

Gjesteinnlegg: Om Wattpad av Therese Pedersen

Wattpad, https://www.wattpad.com/ ,er en app og en nettside som gir deg tilgang til et online forum hvor forfatterspirer kan teste ut tekstene sine for lesere og hvor man kan følge skrivere man liker og lese tekster som legges ut.


Wattpad er et ungdommelig sted, men det har brukere i alle aldre. Her kan ungdom skrive og lese om sine egne liv og det som interesserer dem uten voksen innblanding. Du finner alt fra ungdomsskolestiler til tekster av etablerte forfattere. Wattpad er et frirom hvor du kan lese tekster om temaer du synes er interessante, selv om de voksne i forlagene ikke synes det. På Wattpad finner du mye fanfiction, men også «romantisk» litteratur, gotisk poesi og mye mer. Det finnes en del norske tekster, men aller flest engelske.

Som leser kan det være vanskelig å navigere i Wattpads jungel av tekst. Mange av tekstene som blir lagt ut har ikke vært innom en redaktør. Dermed er det tekster av svært varierende kvalitet som publiseres. Er du en notorisk «grammatikk-nazi» er ikke dette stedet for deg, med mindre du får et kick av å rette på andres skrivefeil. I så fall er det mye å ta fått på.

Ofte publiserer brukerne et kapittel om gangen, dermed kan man bli gående og vente på neste kapittel litt som man måtte vente en uke på neste episode av en tv-serie før streamingtjenestene kom. Å publiserer tekster stykke for stykke før boken var ferdig skrevet var vanlig før. Forfattere publiserte kapittel for kapittel som føljetonger i avviser eller tidsskrifter. Denne publiseringsformen skyltes som regel at forfatteren ikke hadde råd til å skrive en hel roman for så å gi den ut samlet. Wattpad gir deg ikke penger for publiseringene dine, men flere skrivere med store tilhengerskarer på forumet har blitt oppdaget og gitt ut av forlag.

Wattpad fungerer kanskje best som et sted å øve seg for blivende forfattere. Er du heldig får du faste lesere som gir deg ros for det du gjør bra og ris for det som kunne vært bedre. Det er nyttig når man vil utvikle skrivingen sin. Forumet er også rikt på litteratur som forlagene ikke gir ut, liker du fanfiction finner du helt sikkert lesestoff på Wattpad.


Therese Pedersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar