Søk i denne bloggen

fredag 2. juni 2017

Mørket kommer innenfra av Tyra Teodora Tronstad

Krig fjerner ting fra samfunnet som vi tar for selvsagt. Håndfaste ting som strøm, lys og varme forsvinner, men også følelser som trygghet og tillit. Selv venner og familie blir borte.

Krigen kommer til en by som lenge vært delt i to, Øst og Vest. Det har vært murring mellom de to delene men nå er det blitt mer. Boken begynner med at bevæpnede menn kommer inn i et klasserom i Vestbyen og henter med seg to gutter. Skolen stenges og elevene blir sendt hjem. De går gjennom en by som er i ferd med å bli noe annet, et kaldere, mørkere og farligere sted. Vi vet ikke mer om hva som skjer enn de to vi følger, Linnea og Max.

 Linnea og Max er fra hver sin side av byen og havner på hver sin side i konflikten. Begge blir fanget i byen, uten strøm, uten vann og etterhvert uten folk. Er de egentlig fiender? Er ikke kulden, mørket og ensomheten mye verre enn om du er fra Østbyen eller Vestbyen?

De to vet ikke hva som skjer, og fortvilelsen over å ikke vite sammen med redselen for å finne det ut, driver dem nærmere noe farlig.  For krigen forandrer folk. Hva er det storebrødrene til Max har vært ute på hver kveld de siste månedene? Krigen får også fram hemmeligheter. For hvordan fikk egentlig Linnea sin alenemor plutselig råd til stor leilighet.

Selv om det er to sider som sloss er det ikke lenge før krigen er alle mot alle, for nød og mangel får ofte fram det verste i folk. Men heldigvis ikke alle.

Hvem kan Max og Linnea stole på?

Hvordan kan de overleve i byen?

Og vil de komme seg vekk?  

Dette er ikke en historie om å vinne. Det er en historie om å prøve å overleve. Det er dette som så mange flykter fra. Krig.

Boken er gitt ut av Aschehoug og er på 255 sider og finnes også som ebok i ebokbib. Den er del av årets tXt-aksjon: Monster.


Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar