Søk i denne bloggen

fredag 27. oktober 2017

Maresi av Maria Turtschaninoff

På en gjemt øy ute på det store hav ligger det røde klosteret. Kun kvinner bor her. For lenge, lenge siden kom de syv ursøsterne i land her etter å ha flyktet fra sitt hjemland. De fant på øya, Menos, en plass der Urmoren var sterk og bygde opp klosteret. De eldre søstrene gir de yngre novisene kunnskap til å ta med seg videre ut i verden igjen. Kunnskap om mat, medisin, bygging, myter og historie. De som kommer hit er jenter som familien ikke kan fø på, jenter som familier ikke får giftet bort, jenter som trenger pleie, jenter som familien vil skal få utdannelse og jenter som familien vil vondt. Så kommer Jai til øya.

Noen dører stenger oss ute, andre skjuler en hemmelighet, mens andre igjen låser inne det som er farlig. De dørene her lukket seg vennlig beskyttende rundt skattkammeret

Det begynner idyllisk. Maresi, hovedpersonen, har et godt liv på Menos. Hjemme var det hungersnød, her kan hun alltid kan spise seg mett. Hun har vært novise lenge og kjenner de forskjellige søstrene. Hun hjelper de yngre og venter på å få sitt kall. Fritiden sin tilbringer hun med bøkene, for nesten viktigere enn alt annet er all kunnskap hun får her. Men det kan ikke vare. Med Jai kommer mye nytt, og etter Jai jager fremmede ...

Det blir virkelig spennende, jeg var helt oppslukt på slutten, hvordan skulle dette gå? Særlig skummelt var det fordi jeg forstod at det kunne gå virkelig galt. Etterhvert som Jai sin historie kommer frem forstod jeg at det var en vond verden utenfor klosterøya. Maresi var også en spennende hovedperson som fikk mange valg som må tas, hun ble en annen enn den jeg trodde. Det er ikke all kunnskap som er god.

Det er lettere å ødelegge enn å bygge opp. Å ødelegge noe går fort og det kan ha store konsekvenser. Å lage noe kan ta timer, dager, år, men det trenger kun sekunder for å knuse det. Et menneskesinn bygget opp med tillit og kunnskap kan knekkes på noen øyeblikk dersom hendelsen er grusom nok. Et liv kan plutselig rives vekk etter årevis med kjærlighet og undervisning. Det skal ikke mange av de som liker å ødelegge til før skaden er stor, av og til er det nok med en. Det er ikke å komme utenom at flere av hankjønn enn hunkjønn liker å ødelegge. Så boka handler også om menn og kvinner.
Men, det må sies at det er vel idyllisk på øya mellom alle som bor der. Det er heller ikke å komme utenom det er oppstår mer drama mellom hunkjønn enn hankjønn.

Nordisk bibliotekuke oppfordrer til høytlesing 13-19 november. På nettsiden ligger utdrag av tre bøker som skal leses i hele Norden. Maresi er høytlesningsforslaget til de unge.

Boka er på 253 sider og er gitt ut av Gursli Berg forlag, skriften er stor og tydelig. Det er et flott kart over klosteret fremst i boka, og et like flott kart bakerst over hele øya. Den finnes også som ebokebokbib.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar