Søk i denne bloggen

onsdag 25. oktober 2017

Sigfrid av Alex Alice

Kjært barn har mange navn,
Sigfrid, Sigurd, Sigge. Svein, Dragedreper, Fåvnesbane.
En god historier kan fortelles mange ganger på mange forskjellige måter.
Bok, film, opera, treskjæring og tegneserie


Det begynner med et ungt par som flykter gjennom ødemarken i en snøstorm. Det er ikke bare kulden som truer dem, det viser seg at selv gudene ønsker paret vondt. Men barnet hun bærer overlever. Han vokser seg stor uten å vite om sin forhistorie.
Det sies at makt forderver, men her forderver gull deg totalt. Gull er det eneste gudene ikke hersker over, så selveste Odin gjemmer det langt nede i dypet, i Nibelung. Men vokteren svikter for det eneste av mer verdi, kjærlighet. Og det ubevoktede gullet forderver så den lille skikkelsen Fáfnir som sammen med skatten vokser, til han er drage som ligger rundt på et fjell av gull!
Dette er første del av tre. Den handler om oppveksten til Sigfrid og historien frem til han smir sverdet og er klar for å finne dragen!
Denne historien kan du ha hørt før. Den er fortalt i bokserien om Sigge Svinedreng, som bok og film i Sigurd Dragedreper og som opera i Nibelungens ring. Historien er hentet fra Volsungesagaen og var en viktig inspirasjon til Hobbiten / Ringenes Herre. Wagner sin operasyklus Nibelungens ring varer i 14-16 timer. Her er kortkort versjonen:


Tegneserien er gitt ut av Outland AS: Zoom forlag

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Les historier om Sigfrid / Sigurd / Sigge i: 

Les for meg om drager: “Prins Sigurd og dragen Fåvne”
Bildene på høyre og venstre er fra Hylestad stavkirke og er utskjæringer med motiv fra Sigurd Fåvnesbane:  https://no.wikipedia.org/wiki/Hylestad_stavkirke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar