Søk i denne bloggen

torsdag 31. mai 2018

Sabotør av John S. Jamtli

Dette er en tegneserie fra krigens dager med en undertittel - en røverhistorie fra krigsårene - som sier det meste. Her er mange historiske skikkelser og hendelser fra andre verdenskrig i Norge sydd sammen til en røverhistorie.

Det begynner med den tyske invasjonen av Norge 9. april 1940, med Quislings tale til det norske folk som “akkompagnement”. Kjapt introduseres vi for Johan, en ivrig amatørsabotør som mistet bror sin i kampene om Narvik, før han like kjapt havner i Falstad fangeleir. Her treffes seriens hovedpersoner: Johan, Knut og Olav. Disse tre involverer seg så i motstandsarbeid gjennom hele krigen, og det er deres historie som fortelles. Det blir dramatisk med flukt fra fengsler, sprenging av tyskere, våpentrening i skauen, tortur, sabotering og henrettelser. Her skinner krigens brutalitet igjennom, ikke alle tegneserier er Donald Duck!   

Jeg liker så godt opplegget. Tegner og forfatter Jamtli har en herlig blanding av ting som skjedde, ting som kunne ha skjedd og ting som ikke skjedde under krigen. Han forteller det som med en stil som kan minne om klassikere som Sprint og Asterix. Og det er en perfekt match. Ved å se tegninger så vet du med en gang at dette ikke er 100 % sant, men med alle detaljene og de stadige drypp av ekte navn og hendelser fortellingen får du følelsen av å oppleve andre verdenskrig.

“Sabotør” ble gitt ut på CappelenDamm og tegneserien er en del av tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar: