Søk i denne bloggen

torsdag 16. august 2018

Støvets bok 1: La Belle sauvage av Philip Pullman

En bok for deg som elsker regnfulle søndager på sofaen uten mobiltelefon, snapper, Fortnite, hashtag og ting som distraherer, kun en lang, god bok. Nyt den. For dere som ikke liker å lese, dere vet ikke hva dere går glipp av.

Fortellingen foregår i en verden som både er annerledes og lik vår verden.
På noen måter er den veldig forskjellig: Du blir tatt med til et land som heter Albion og blir introdusert for ting som Althiometer, anbariske instrumenter, hemmelige selskap og at alle mennesker har daimoner. Daimoner er på en måte sjelen til hver enkel som er synlig. En dyrelignende skikkelse som vet alt du vet, føler det du føler og som alltid er der med deg. De unge sine daimoner forandrer seg hele tiden til de som voksne finner en form. 
På andre måter er den veldig gjenkjennelig: Det er mennesker som bor der, de har båter, byer, regjeringer, kirker, vertshus og kloster, alt vi hadde for 70-80 år siden. Konflikten er også gjenkjennelig. I denne verden vil religiøse krefter prøver å hindre folk i å si og tenke hva de vil. Magesteriet vil ha en verden der å tro er viktigere enn å vite, heldigvis er ikke alle enige.

Malcolm, 11 år, bor og jobber på vertshuset «Ørreten». På fritiden seiler han opp og ned elva i sin elskede kano kalt «La belle sauvage», «Den vakre ville». Så dukker det opp en mystisk baby kalt Lyra i klosteret som ligger rett over elva for vertshuset, og Malcolm blir helt betatt. Men med babyen kommer også mysterier. Et drap fører Malcolm i kontakt med et hemmelig selskap. På skolen blir barn medlem i St. Alexanders forbund og lærere forsvinner. To hemmelige organisasjoner er ute etter noe og han blir dratt inn i en konflikt som er større enn han visste og det blir plutselig veldig spennende å være Malcolm. Så kommer flommen og resten av historien er en vill flukt full av eventyr nedover en flod.

Det finnes noe som heter Støv i denne verden, hva det er og hva det gjør står det mye mer om i de tre bøkene «Det gylne kompass», «Den skarpeste kniven» og «En kikkert av rav» som utgjør trilogien «Den mørke materien». Veldig verdt å lese.

Dette 435 sider lange eventyret er fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer:

  1. Babyen heiter Lyra ikkje Lyra

    SvarSlett
  2. Du har rett i at hun heter Lyra, ikke Lyta. Takk for hjelp, feilen er rettet.

    SvarSlett