Søk i denne bloggen

onsdag 3. oktober 2018

Det jenter er lagd av Elana K. Arnold

What are little girls made of?
What are little girls made of?
  Sugar and spice
  And everything nice
That's what little girls are made of

Nina, 16, bor i en liten by i California, og historien begynner uskyldig nok med hennes forhold til drømmegutten sin Seth. Hun har elsket ham siden 5. klasse og endelig er de sammen. Og det som skjedde i fjor med Apollonia Corrado? Det snakker vi ikke om. Nina og Seth har det bra, har de ikke? Nina gjør iallfall alt for at Seth skal være fornøyd, absolutt alt. Mor og far til Nina sitt ekteskap hangler, kanskje det alltid har hanglet? Moren gir Nina fortalt et ganske mørk syn på kjærligheten. Det viser seg fort at det er ingen vanlig kjærlighetsfortelling dette, mer en fortelling om forhold.

Jeg vil elske noen samme hva. Jeg vil elske noen selv om det gjør vondt. Er jeg en helgen? En skamfert hund i en pappeske?
            Jeg er en jente i en bil midt på natta, En som følger etter”

For gutter, og menn, kan jenter og kvinner bli en ting. Noe å vise fram, noe å drømme om, noe å ha lyst på. Når alle sanger vi hører handler om å vinne hjertet eller komme i buksa på jenta, de fleste filmer fremhever kroppen til jentene og i spill er jenta et trofe til å vinnes. Det kan være lett å glemme det vanlige mennesket. Jenter er ikke som månen, de trenger ikke alltid mannen for å lyse dem opp, de er mer enn “suger and spice and everything nice”.

For kanskje ingen av disse teller. Kanskje de ikke er “ekte” orgasmer, siden jeg kun får dem når jeg er alene. Det er som det spørsmålet: Hvis et tre faller i skogen og ingen hører det, lager det da lyd? Orgasmene dine teller antakelig ikke hvis ikke en gutt er vitne til dem. Forårsaker dem.”

Vi er alle mennesker, gutter, menn, jenter og kvinner. Alle med styrker og svakheter. Vi trenger hverandre, men det er mange måter å trenge andre på. Vennskap, kjærlighet og sex, det er ikke alltid alt henger sammen i et forhold.

De hopet seg opp mens vi besøkte den ene kirken etter den andre, den ene krypten etter den andre, en rundreise i religion og vold og død. Vi så andre ting også, vakre og oppløftende ting, men skjønnheten var sleip og glatt, smøg seg gjennom meg og ble borte. Det fæle hadde kroker og klør og tenner.”

Det skjer dramatiske ting, livet til Nina snus opp ned, og verken hun eller leseren er helt den samme etter boka er ferdig. Personlig så likte jeg kjærlighetshistorien til Nina og Seth i begynnelsen, og så ikke problemet. Det viste hvor lett det er å stivne i faste tanker. Men endring begynner med å forstå, og denne boka viser det godt. Denne historien er ikke for deg som vil lese om en perfekt verden, den er for deg som vil lese fra den virkelige verden. Nina er en jente av kjøtt og blod. Den boka er ingen rosablogger, den griper deg, rister deg, skriker og gråter.

Boken fikk jeg tilsendt fra forlaget i sommer. Takker og bukker. Den er utgitt av Kagge forlag, er på 222 sider. Den finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar