Søk i denne bloggen

onsdag 24. april 2019

Sadie av Courtney Summers

For noen mennesker består framtiden av muligheter. For andre er den bare tid man har i vente, og der jeg bodde, var den bare tid. Du kaster ikke bort energi på å prøve å beskytte den. Du prøver bare å overleve til du en dag ikke lenger gjør det.”

Før du begynner på denne, la meg si deg dette: Denne historien er så nær virkeligheten at det er ikke sikkert alt går godt, og det er ikke sikkert at du får vite hvordan alt går til slutt. “Og den begynner, som så mange andre fortellinger, med en død jente”: Dette er historien om Sadie sin jakt på lillesøsteren Mattie sin drapsmann, og det er historien om West McCray sin jakt på Sadie.

Sadie sin mor er altfor ung når hun får Sadie, og hun er narkoman. Sadie vokser opp i en “trailerpark” uten noen som ser henne eller er glad i henne. Så når lillesøsteren Mattie kommer til verden får Sadie noen å elske. Det ender med at moren stikker, og de to jentene vokser opp med en fillebestemor i en campingvogn. Det er ikke en uvanlig skjebne dette, det er mange som ikke får leve ut den amerikanske drømmen i USA. Men så blir Mattie drept, og politiet finner ikke ut av noen ting. En knust Sadie setter seg ett mål i sitt heller miserable liv: Hun skal finne drapsmannen.

Tre måneder senere følger vi West McCray sin jakt etter en savnet Sadie. Det er fillebestemoren, May Beth Foster som tar kontakt:

MAY BETH FOSTER [PÅ TELEFON]:
Dette er May Beth Foster. Joe Halloran fortalte meg at du er en som bryr deg

WEST McCRAY:
Det hadde ikke vært noen nevneverdig utvikling i Mattie Southern-saken, ingen mistenkte var knyttet til forbrytelsen. Etterforskningen lot til å ha stoppet opp. Men det var ikke derfor May Beth kontaktet meg.

MAY BETH FOSTER [PÅ TELEFON]:
Du må hjelpe meg.

West McCray lager podcast, og forteller om sin jakt på Sadie gjennom intervju med de som har truffet henne og oppsummeringer på hva han har funnet.

Disse to historiene blir fortalt annethvert kapittel. Den ene med replikker (det fungerer kjempebra, snart så “hører” du det du leser), og den andre med Sadie som forteller om sin jakt. Den ene er for tre måneder siden, den andre er nå. Finner Sadie drapsmannen? Og finner McCray Sadie?

Denne dramatiske historien vil kunne gripe både unge og voksne. Det er en historie som gir deg følelsen av å være med å oppklare en kriminell handling som du får fra “true crime”-podcaster. (Her er podcasten laget til boka på engelsk: https://us.macmillan.com/podcasts/podcast/the-girls-find-sadie/
Dersom noen har sett “Winters bone”, kanskje nå mest kjent for hovedpersonen, Jennifer Lawrence fra “Hunger Games” så kjenner de igjen stemningen fra den i denne historien. Den er dramatisk, hard, kald og skjør.

Boken er på 340 sider, gitt ut av Aschehoug. Denne finnes også som ebok på Ebokbib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar