Søk i denne bloggen

onsdag 27. mai 2020

Ljå av Neal Shusterman

Tenk om ingen døde en naturlig død lenger? At vitenskapen var kommet så langt at alderdom kunne snus, at alle sykdommer kunne helbredes og alle skader leges. Hva da? For det er bare plass til så mange folk på planeten vår. 
Tenk om datamaskinene styrte verden, og det var greit. At styringsalgoritmene var mer rettferdige, klokere og bedre enn mennesker til å fordele plass og ressurser.  
Tenk om det ikke var mer å finne opp, jobber og skoler var kun til for å ha noe å gjøre.  

I denne boken er det sånn, og det eneste mennesket fremdeles bestemmer over i er døden. Kun et menneske får ta livet av andre mennesker. Det er ikke hvem som helst som kan gjøre det, bare noen få utvalgte, etter års trening og med ti bud som må holdes kan kalles en Ljå og ta liv.  

Vi treffer to ungdommer, Citra og Rowean, som møter en Ljå i arbeid og tar hvert sitt modige valg. Det fører til de begge blir tilbudt lærlingplass, men kun en av dem kan få jobben. Det viser seg også at alt ikke er som det skal være blant Ljåene, ikke alle er fornøyde med de reglene som de er. Det blir både tankevekkende og spennende. Hvordan er en verden der døden bare er en mulighet? 

Shusterman har skrevet en annen bokserie om vanskelige valg, i et USA der striden om abort har endt opp med en ganske annerledes løsning. Du kan lese mer om den i den første boken Livsloven her: http://ungdomsboka.blogspot.com/2016/08/livsloven-bok-1-splintret-av-neil.html 

Vigmostad Bjørke ga ut denne boka, den er på 480 sider og finnes som ebok på AllbokDen er med i leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/  


Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar