Søk i denne bloggen

mandag 18. mai 2020

Magnus Carlsen og sjakkmorderen av Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli

En morder er løs i Oslo! Det eneste ofrene har til felles er at de alle ble funnet med en sjakkbrikke i hånden. Når det tredje offeret blir funnet og politiet fremdeles står uten spor er det klart for uvanlige metoder. Sjefen tvinger politietterforsker Maud Pettersen til å spørre sjakkgeni Magnus Carlsen om å bistå etterforskningen. Dette umake paret blir så fanget i et spill, et spill der den som taper dør  

Krim og sjakk? Det fungerer virkelig bra, og Magnus Carlsen står fram som en skikkelig kul fyr. Det som overrasket meg mest, er at dette i bunn og grunn er en "buddy-cop"-historie. Det var en type filmer særlig populære på 80- og 90-tallet som handlet om to veldig ulike typer som ble satt sammen for å løse en vanskelig sak. Det var gjerne en skikkelig politietterforsker ble paret opp med en helt annerledes type. Mye action og humor. For deg som ble nysgjerrig, her er en oversikt over kanskje de beste Buddy cop-filmer: https://www.vulture.com/article/best-buddy-cop-movies-ever.html (Jeg mener Dødlig våpen eller Den siste speider”.) Men en liten advarsel til dere ungdom, disse filmene er laget  i en annen tid: Det er ikke noe internett her, det røykes tett og det blir overhodet ikke tatt hensyn til om noen kan bli krenket.  

Når Maud og Magnus løper rundt i byen med morderen på telefonen i denne tegneserien er det en hyllest til "Die Hard i New York". Og scenen med "kom med meg om du vil leve" er rett ut fra Terminator 2. Se litt fra tegneserien her: 

Alexander Kirkwood Brown har blant annet skrevet tegneserier, barnebøker, filmmanus til "Askeladden"-filmene og manus til "Nytt på nytt". Puh! Imponerende! 
John S. Jamtli har før skrevet og tegnet de superbe tegneseriene "Sabotør":  

Cappelen Damm ga ut denne tegneserien. Den er med i leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/     
Bjørn Veen  
Gjesdal folkebibliotek  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar