Søk i denne bloggen

mandag 22. februar 2021

Ikke akkurat Lykke av Monika Steinholm

Lykke er tjukkere enn de andre i klassen. Hun hater gym, hun skifter ikke i garderoben og dusjer aldri. Dersom noen kommenterer henne prøver hun å overgå dem og gjør narr av seg selv, får de til å le med henne, ikke av henne. Men kommentarene deres og blikkene deres svir. Lærerne ser det ikke og moren hennes forstår det ikke, men heldigvis er hun ikke helt alene. Lykke har bestevenninna Liv, en klok mormor og musikken til den lokale rapperen Hades. Og hun har ordet i sin makt, så når hun slutter å bruke ordsmedkunstene sine på å trykke seg selv ned, men heller for å si fra, blir ting bedre.


I gamle dager var det å være tykk noe som ble beundret. Det viste rikdom, du kunne spise deg mett hver dag. I dag er det å være tynn noe som blir beundret. Det viser kontroll, du holder deg i form og spiser sunt. Holdninger forandrer seg. Folk forandrer seg. Dette er en historie om å godta den du er nå og om å tørre gjøre ting du har lyst til. Den viser at ord har makt, både til å såre, men også til å inspirere. Du vil heie på Lykke, frese av sinne på de kjipe jentene i klassen, himle med øynene over de teite voksne og le av den kuleste mormor!

En bok for de som ikke er helt ungdom enda, men er det snart. Problemene til Lykke er dessverre reelle for alle aldre. Husk at alle er verdifulle. Alle er forskjellige. Ikke si stygge ting til deg selv, ikke si stygge ting til andre, det er nok mørke i verden, tenn heller et lys!

Boka er på 186 sider og den er gitt ut av Vigmostad & Bjørke. Den kan også leses som ebok i Allbok, https://allbok.no/. Det er en Kulturfondbok dette også. Viktig det der, at bøker med forskjellige stemmer kjøpes inn av staten slik forlag ikke bare gir ut like bøker. Og når de først er kjøpt inn, da er det vel ingen bedre plass å sende bøkene til enn bibliotekene.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar