Søk i denne bloggen

tirsdag 25. mai 2021

Skifterne av Sissel Chapman

Om du kunne blitt et dyr, hvilket dyr tror du du hadde blitt? Hvilket dyr ville du blitt?

Det var en gang en markedsfest. Den var i går, og i dag er det er tungt å komme seg på skolen. Men alle elevene blir lysvåkne av ryktet om at byvaktene har tatt en av dem til tårnet for å ha skiftet! For i denne dalen blir noen av bygdas barn og unge til dyr en stund om natten før de skifter tilbake til menneske. Presten sier det er ville og mørke krefter som står bak, og Greven sender alle som skifter til det mystiske Gråfolket. Når de kommer tilbake er det som all glede er borte, de er bare kjedelige, hule menneskeskall som bare bryr seg om å jobbe. Søskenbarnet Elina som var så full av liv er nå bare en kjedelig sydame hos Greven. Skal bestevennen Toby også bli sånn? Kira nekter å gi ham opp. Det fører til at hun snubler inn i et kratt av hemmeligheter, både egne, andres og dalens. Det blir ikke lett å være i Kira når hun nøster opp i hvorfor det stadig er flere som skifter, hvorfor bygda sender dem vekk og hvem dette mystiske Gråfolket egentlig er?

I går var det lek og moro for de unge i Varby, i dag er det alvor. Kanskje føler du det også sånn? Verden i denne boka er en blanding av gamle dager og moderne tider. Folkene her føles moderne, men verden er gammelt. Den føles litt som et eventyr, østenfor sol og vestenfor måne. Underholdene, men også med et budskap. Det er inget kart her, ingen stor mengde kunne (det norske ordet for lore) om verden, bare et lite glimt inn i noe kunne ha vært. Det var en fin opplevelse.

Boken er på 311 sider og er gitt ut av Gyldendal. Den kan også lånes og leses som ebok på Allbok https://allbok.no/. Den er med i leseaksjonen txt 2021: Ut av skyggene.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar