Søk i denne bloggen

tirsdag 11. mai 2021

Kampfikseren av Michael Stilson

Historien om Fredrik begynte på grusbanen og ender med ryggen mot den gule veggen. Fredrik sitt Hertha Berlin møter Erling Haaland sitt Borussia Dortmund i en desperat kamp. Men tankene til Fredrik er ikke på̊ banen, de er på̊ hva han har lovet Marco. Kampfikseren. En sensasjonell avslutning på historien om Fredrik!

Fredrik har alltid hatt full kontroll på fotballbanen, utenfor banen har det vært mye rot. Faren som har presset seg på, følelsene for Line, agenter og kontrakter, men på banen har han bestemt. Hva skjer når han mister kontrollen også der?

Fredrik har herjet på banen hele våren, det er ikke på grunn av ham Hertha Berlin har havnet i nedrykksstrid. Han har derimot selv havnet i klørne på en som er verre enn faren. Marco er en agent som både lover Fredrik en strålende karriere og truer med å avsløre flaue hemmeligheter for å få Fredrik må gjøre noen småting på banen. I begynnelsen er det ikke så mye, ordne noen innkast, fikse noen ekstra hjørnespark. Ingen mistenker en 17-åring for å gjøre sånt, unge og uerfarne spiller gjør rare ting av og til. Men så, i den nest siste kampen for sesongen, en kamp som kan bety nedrykk for Hertha, da får Fredrik beskjed av Marco å pådra seg et gult kort innen de første fem minuttene. Hva mer kan Marco kreve? Vil han noensinne gi seg?

Det er «bare» skildring av to kamper her, det er sesongens to siste avgjørende kamper for Hertha Berlin. Den aller siste går mot Borussia Dortmundt, dessverre uten Håland. Dette er det beste jeg har lest av fotballkamper, det er enorm spenning i hver ball Fredrik er borti. Hva velger han å gjøre?

Fredrik blir voksen i denne boka, og lærer det som andre voksne at verden er mer grå enn svart/hvitt.  

Et valg var ikke alltid enten rett eller galt. Det fantes noe mellom, og det var der dette var. Valget på lørdag var ingen rett linje der det riktige valget lå i den ene enden, og et som var galt i den andre. Nei, dette var ingen strek, det var et komplisert edderkoppnett av sammenhenger, og jeg var edderkoppen, den eneste som visste hvordan man måtte trå for at man ikke skulle vikle seg fast i dritten.

Men det som ikke har forandret seg er at valget er fremdeles ditt. Det kan være vanskelig, det kan være folk og følelser, løfter og handlinger i veien, men valget er det du som tar.


Dette er bok tre om Fredrik. Les de to foregående først:

1. Bare spille ball: http://ungdomsboka.blogspot.com/2019/01/bare-spille-ball-av-michael-stilson.html

2. Alene gjennom: https://ungdomsboka.blogspot.com/2020/04/alene-gjennom-michael-stilson.html

Boka er på 231 sider og er gitt ut på Cappelen Damm. Den finnes også som ebok på Allbok, https://allbok.no/

 

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar