Søk i denne bloggen

tirsdag 2. mai 2023

Uke 40 av Taran L. Bjørnstad

Jeg har skrevet om flere bøker som handler om sex https://ungdomsboka.blogspot.com/search?q=sex&max-results=20&by-date=true). Denne boken handler om hva sex fører til: Barn

Even er snart 18 år. Han klatrer, og er på god vei til NM for å prøve seg mot de beste klatrerne i landet. Han går på siste år på vgs, og russebuss er klar. Etter videregående er planen forsvaret, så kanskje ett år med reising og klatring. Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser!
    Men det blir bedre! Når boken begynner er Even i tett samtale med Iben. Hun er smart, har stor ideer, er to år eldre og er det fineste han har sett. Even er fortapt. Så topper det hele seg med at de tilbringer natten sammen. Even klarer ikke tenke på noe annet, sender på meldinger og gleder seg til nesten gang han skal treffe henne igjen. Men så svarer hun ikke, og når de endelig møtes er hun fjern og rar, så blir hun borte igjen, så er hun tilbake, rasende, usammenhengende. Hva er det med Iben? Men han klarer ikke glemme henne, alt dreier seg rundt Iben.
    Helt til det ikke gjør det. Helt til det blir klart hvorfor kapitlene heter uke 1, uke 2 osv. Helt til Even får beskjed han skal bli far, 18 år gammel. For å bli forelder forandrer hele din framtid, men kanskje du ikke forandrer deg så mye, så fort. Det er vanskelig. Og det blir ikke lettere når Evene oppdager det mange finner ut når de blir foreldre, alle familiehemmelighetene. Even sine foreldre har skjult ting, det er hemmeligheter hos søsteren og Iben er ikke den jenta han trodde hun var i det hele tatt. Er valget så brutalt som Even tror? Er det baby eller framtid? 

Det var noe med babyfødsler, med småbarn, og med alle de store følelser som dukker opp som virkelig rørte meg i denne boka. Even har kanskje ikke så kloke foreldre, men venninna hans er virkelig et funn. 

Uke 40 er gitt ut av Aschehoug, den er på 274 sider og du kan også lese den som e-bok, for eksempel i Allbok.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS! Men hva skjedde med omslaget? Hvem låner en bok som ser slik ut?  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar