Søk i denne bloggen

tirsdag 17. september 2024

Voksesmerter av Marte Mittet

Hva om Vuk fra Ulvehunger ble bestefar?
Hvordan var det å være ung for dagens foreldre?
Dette må være to spørsmål som Mittet har tenkt på når hun skrev denne.

Voksesmerter er satt i 1991. Det er lenge siden. Det året tok den kalde krigen tok slutt og Jugoslavia-konflikten eksploderte. Ingen mobiltelefoner. Inget internett. Kong Harald ble kronet.  Men det er og nær, Shoegaze, som er poppis som musikksjanger igjen, begynte på denne tiden. 90-talls mote er igjen kult og det er på ny trøbbel i Øst-Europa.

Louise er 15 år, og føler seg litt utenfor de andre ungdommene i en bygd i Trøndelag. Moren hennes var aldri en mor, og faren har hun aldri kjent, hun har vokst opp med besteforeldrene. Bestevenninnen har flyttet, hva nå Louise?

Jo, ganske kjapt så får hun kontakt med den nye gutten i bestevenninnes gamle hus, hun blir med på pøbb sammen med moren i Trondheim og hun får nyss i at ikke alt er som det skal være med besteforeldrene. Beste og Besta, en jugoslav og en en lokal, giftet seg unge, Beste har en fortid han aldri har fortalt om.
Høsten 1991 er høsten Louise blir voksen.

En bok om å vokse opp, om å stå utenfor og om gamle dager. Om forelskelse, om smugdrikking, om foreldre og venner. Noen ting forandrer seg aldri.

Om denne boken var en person, ville den hatt Dr. Martins, rutet skjorte og dongeri-bukse.

Boken er på 262 sider, du kan også lese den som e-bok på Bookbites
 
Videre tips:
Mer om bakgrunnen til Beste: Ungdomsboka: Ulvehunger av M. Mittet
Mer om 1991: Ungdomsboka: Den sorte bruden av Anne Elvedal
 
Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar