Søk i denne bloggen

onsdag 22. juni 2022

Ulvehunger av M. Mittet

Krig. Det trodde vi hørte fortiden til, men i vår kom krigen til Europa. Denne boka er fra andre verdenskrig, men konsekvensene av krig er de samme. Samfunn går i oppløsning, familier splittes, folk flykter, folk dør.

Ulvehunger
er historien om Vuk. Han er 14 år når krigen kommer til Jugoslavia i 1941. Storebror Pedja og hans vakre venn Stevo slutter seg til motstandskampen, og Vuk vil være med. Det blir starten på noe større og verre enn han noensinne kunne tenke seg. Krig er som ild, når den kommer ut av kontroll er det vanskelig å forstå kreftene og ødeleggelsen før alt rundt deg er aske.
 
Historien er også en del av den norske krigshistorien, for de tyske styrkene som okkuperte Norge sendte krigsfanger hit for å bygge veier. De bodde i leirer og ble behandlet grusomt. Det var nordmenn blant fangevokterene, og de var gjerne fælere enn de tyske soldatene. Men det var også nordmenn utenfor leirene som hjalp krigsfangene som klarte flykte.
 
Dette er en vond, vond bok om hvor stygge mennesker kan være med hverandre. En historie over hvor nådeløs krigen er mot mennesker. Men den handler også om samhold og hvor mye vi kan tåle om vi bare har noen å lene oss på. Det er mørkt dette, men noen lyspunkt finnes. Det er en historie som kunne vært sann.
 
Vuk liker gutter, det er også en del av denne historien. Liker hvordan det bare flettes fint inn.
 
Boka er på 281 sider. Den er utgitt av Omnipax. Den er med i årets tXt-aksjon Løyndom.
 
Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar: