Søk i denne bloggen

torsdag 15. september 2011

Fengsla av Hilde Kvalvaag

I en ubåt i kjelleren lever to jenter. Den ene er rastløs, utforskende og har i følge henne selv, ligget med flere gutter en som kan telles på fingre og tær og den andre er jomfru, kjedelig, skoleflink og hun blir alltid nummer to på 500 meteren. 

Mia og Idun er søskenbarn. Problemer hjemme har ført til at Mia flytter inn hos Idun og moren hennes. I begynnelsen går ting dårlig, men etter hvert knyttes et sterkere bånd mellom jentene og Mia flytter inn på rommet til Idun og døper det ubåten. Her lever de sammen og holder verden utenfor på avstand. Helt til Mia blir forelsket i Johan. Johan som bor på fangeøya der de oppholder kriminelle med lang sonetid. Mia og Idun bestemmer seg for å reise ut for å besøke fangene på øya. Noe som er strengt imot reglene. De ror over ukjent farvann og ting blir aldri som før.

Dette er en av de dystre og mørke ungdomsbøkene uten en lykkelig slutt. Språket i boka er enkelt og nøkternt. Det går fort å lese og boka er ikke altfor tykk. Den har ikke flere sider en nødvendig for å fortelle denne historien med de klassiske ungdomstemaene identitet, grenseutprøving og løsrivelse. En spennende og tankevekkende bok for de som ikke er avhengige av en lykkelig slutt.

Hilde Kvalvaag vant Brageprisen for denne ungdomsromanen og her: http://brageprisen.no/hXGXCmgRrW45.15.idium kan du lese et utdrag fra boka.

Therese Pedersen

5 kommentarer:

 1. 500 meter? Var det ikkje 800 meteren da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er riktig
   Jenta heter ikke mia heller hun heter Mai

   Slett
  2. Det er riktig
   Jenta heter ikke mia heller hun heter Mai

   Slett
  3. hva er greia med at det er så mye skrivefeil i teksten?

   Slett