Søk i denne bloggen

onsdag 27. november 2013

Årets utvalgte ungdomsbøker, IBBY 2013, del 2

Jeg vært på Ibbys høstkurs 2013. Høstens vakreste eventyr og som alltid ble barne- og ungdomsbøker presentert av entusiastiske og dyktige formidlere. 

I år var det Nina Aalstad som presenterte ungdomsbøkene. Hun driver et nettsted som heter Ubok, et flott nettsted for ungdom om bøker, og hun er redaktør for Barnebokkritikk.no - profesjonell kritikk av barne- og ungdomslitteratur. Og hun er like grei som fjorårets formidler av ungdomsbøker, Beate Ranheim. Jeg fikk nemlig lov av Nina å poste listen hennes med de beste ungdomsbøker gitt ut i 2013 og med hennes kommentarer. Hun laget sin liste bolkevis etter innhold. I første del  presenterte hun realistiske, og litt vonde, bøker og norsk fantasy og det overnaturlige. I del to begynner listen med:


                                    Litt tøffere titler for tøffere lesere


1920 av Jon Ewo 


En såkalt kontrafaktisk roman, der forfatteren tar utgangs punkt i en historisk hendelse og lar den få et annet utfall, i denne boken ble ikke unionen mellom Norge og Sverige oppløst.

Så Norge er i 1920 fremdeles i såkalt Union med Sverige, selv om det for innbyggerne mer føles som et terrorvelde. Svenskene har bygget billige leiligheter, arbeidsplasser og veier mellom byene for å holde folket fornøyd, men deres spesialpoliti holder streng kontroll med nordmenn, i alle fall nå som det har oppstått en motstandsbevegelse. 

Vi møter 16 år gamle Håkon, fra den politiske opprørsfamilien Lie. Far har vært i fengsel, søster er der nå og mor er død. Håkon bokser etter portforbudet for å tjene penger til sin syke søster som sitter på Akershus festning som politisk fange. Men han trenger mer penger, så han blir med på et bankran for å tjene mer, blir tatt og må sone med straffarbeid på oljeplattformene. Der ute blir det en kamp på liv og død, både fordi livet der ute er hardt, og mer bokstavelig talt fordi de også arrangerer boksekamper, der vinneren er den som overlever.


Familie, vennskap og integritet blir satt på prøve. Fascinerende historisk. Både for de med historieinteresse, og for de som vil ha rå action.Enkel, lettlest, kort og spennende. 

Her er Ungdomsboka sine tanker om bokenI hunt killers av Barry Lyga
Dexter!

Jazz er sønn av en massemorder i en liten by, han føler ingenting og er redd for å bli den samme sosiopat som sin fengslede far er. Han som Jazz har fått opplæring av. Han som ble tatt etter 124 drap.  Alt man trenger å vite om faren er: “Folk vil ikke en gang huske Jack the ripper”. Så Jazz KAN seriemordere.

Et lik blir funnet, og Jazz VET det er en seriemorder. Han har et godt forhold til politisjefen, som tok faren, så når flere lik dukker opp, og de følger farens spor, vet han at han må hjelpe politiet for å ikke selv bli mistenkt. Du får også følge morderen i to kapittel, som gjør det hele enda mer spennende.

Fantastisk blodig forside. Ekte og rett på sak i boka, er ikke for sarte sjeler.

En flåte av gull av Aslak Dørum

Skikkelig sjørøver-, indianer- og smuglerhistorie om to gutter som forliser på skoletur og kommer borti mye skummelt.  Action, drama og en tapt gullskatt og et hemmelig folk.
Oppi det hele har du to gutter som utvikler et brorskap.  Veldig godt skrevet og uten kliss.

Klassisk guttebok.

 

 

 

 

Noia av Jon Ewo

Skumring-serien fra Mangschou er lettleste og spennende bøker fra flere forfattere
Bøkene er tilrettelagt og gitt ut av Leser søker bok. De er fulle av spenning og action i korte setninger. Her er det kanskje vel korte setninger?

Denne boken prøver kanskje litt for hardt å være kul, sier noen av leserne. Det handler uansett om penger, vold, action, drap og ran, presentert i et lettlest format.

Latino King av Bibi Dumon Tak / Castel
Ekte historier fortalt til drevne forfattere. Det er en beintøff historie, og en bra bok for gutter som vil ha harde fakta. Hovedpersonen tenker at å smugle narkotika, det er lett-tjente penger, men han blir tatt og havner i verdens verste fengsel. Her er hver dag preget av vold og en kamp for livet. Hovedpersonen finner ut at den eneste måten han kan overleve på er å rømme.

Røft språk og drøye beskrivelser av livet bak murene

 

 

 

Bzrk av Michael Grant

Denne hadde jeg veldig store forhåpninger til. Men de ble ikke innfridd.  Boken ble også litt skjemmet av enkelte oversettervalg, man får for eksempel rett og slett ikke lov til å si GUGLE!!!!

I historien i Bzrk er kroppen  og hjernen din en slagmark på nano-nivå. Her kjemper nanoboter sendt inn av grupper med motstridende hensikter om muligheten for å gjøre endringer der.

Jeg hadde håpet på langt mer fra Gone-forfatteren.

Divergent av Veronica Roth

De siste årene har det kommet mange gode dystopier, og jeg vil presentere en av de aller beste!
Divergent er en spenningsroman om et klassesamfunn der alle hører hjemme i en av de fem kastene. Når du blir 16 år tar du en talentprøve, som viser hvilke evner du har og hvilken fraksjon du passer inn i. Da kan du enten velge å bli hos familien, eller dra til en av de andre delene av byen, basert på dine evner og din person. De fem fraksjonene er: Uselvisk, Sannferdig, Fredsommelig, Lærd og Fryktløs.
Fraksjonene har ansvar for ulike deler av samfunnsdriften: De Fredsommelige dyrker mat, de uselviske distribuerer den og står for andre servicetjenester, de sannferdige styrer rettsystemet og de lærde står for forskningen. De Fryktløse er forsvarsverket.
En seremoni finner sted etter at de har tatt testen, der de skal velge. Hovedpersonen Beatrice (senere Tris) tenker på hva hun skal velge, mens lederen for samfunnet taler.
«Barna våre har nå fylt seksten. De står på terskelen til de voksnes verden, og det er nå opp til dem å bestemme hva slags mennesker de vil være.» Marcus snakker med høytidelig stemme og legger vekt på hvert eneste ord. «For flere tiår siden innså forfedrene våre at det verken er politisk ideologi, religiøs overbevisning, rase eller nasjonalisme som har skylden for en krigførende verden. I stedet fant de ut at feilen lå i menneskets personlighet – i menneskehetens hang til det onde, uansett i hvilken form den opptrer. Derfor delte de seg opp i fraksjoner som hver for seg søkte å bekjempe de egenskapene de mente var den egentlige årsaken til verdens forfall.»
Jeg flytter blikket til krukkene midt i salen. Hva tror jeg på? Jeg vet ikke, jeg vet ikke, jeg vet ikke.
«De som skyldte på aggresjon, dannet Fredsommelig.»
De fredsommelige smiler til hverandre. De er behagelig kledd i rødt og gult. Hver gang jeg ser dem, virker de snille, kjærlige og frie. Men å bli en av dem har aldri vært aktuelt for meg.
«De som skyldte på uvitenhet, dannet Lærd.»
Å velge bort de lærde var den enkleste delen av valget mitt.
«De som skyldte på løgn, dannet Sannferdig.»
Jeg har aldri likt de sannferdige.
«De som skyldte på egoisme, dannet Uselvisk.»
Jeg tror definitivt at egoisme har mye av skylden.
«Og de som skyldte på feighet, dannet Fryktløs.»
Men jeg er ikke uselvisk nok. Det vet jeg etter å ha forsøkt i seksten år.
Beatrice fikk nemlig flere svar enn det som er normalt, hun har evner til å kunne passe i tre ulike fraksjoner. Hun er divergent. Hun snakker med veilederen som tok testen på henne:
«Vi har ikke lov til å fortelle andre om resultatene våre,» sier jeg og nikker. «Jeg vet det.»
«Nei.» Tori kneler ved siden av stolen og legger armene på armlenet. Ansiktene våre er bare centimeter fra hverandre.
«Dette er annerledes. Jeg mener ikke bare at du ikke får snakke om dem nå, jeg mener at du aldri får snakke med noen om dem, noen gang, uansett hva som skjer. Å være en divergent er … et avvik fra det normale. Det er fryktelig farlig. Skjønner du?»
I boka får du presentert et unikt oppbygd samfunn, og meget troverdige karakterer. Og en hovedperson som har både styrker og svakheter, men som man ikke kan la være å heie på. Og så er den så spennende!!!

Drømmegjengeren av Samantha Shannon

Samantha Shannon en ung forfatter som har skrevet siden hun var femten. Hun er nå 22 år og har gitt ut sin første bok, Drømmegjengeren, og de neste seks bøkene i serien The Bone Season er allerede planlagt. I tillegg blir den første boka også filmatisert.

Boka handler om Paige på 19 år. I et mørkt fremtidig London, styrt av totalitære krefter, lever hun i Londons underverden som en drømmegjenger. Hun vandrer inn i andre sine drømmer for å hente ut informasjon. Det er et interessant premiss, og det hele blir mer spennende når hun blir kidnappet av noen mystiske vesener fra en annen verden med helt andre motiver.  Underveis i boka blir vi introdusert til andre såkalte klarsynte med overnaturlige krefter. For der Paige kan tre inn i andres drømmer, kan andre kan se inn i fremtiden eller kontrollere ånder. Evner som er kjekke når man er med i et kriminelt nettverk, men ikke fullt så kjekke når styresmaktene bestemmer seg for å utrydde alle klarsynte.

Spennende. Det kan bli litt mye av alt, så for de mer erfarne leserne.

Lykkeland av Olivia Monti

Denne var jeg skeptisk til. Omslaget skremmer meg, og det gjør baksideteksten også.

Det handler om en gruppe ungdommer som oppdager at det de trodde var en feriekoloni i virkeligheten er en slags konsentrasjonsleir. Med listighet og samarbeid klarer de å flykte til en fornøyelsespark i nærheten. Ting ser bra ut, faktisk for bra til å være sant.  De fire vennene oppdager nemlig at de er fanget i en verden der alt er gøy, og ingenting er virkelig farlig. Er det ikke da bare å gi etter og nyte alt sammen? Trolig ikke, når man er tvunget til å være der i all evighet, og hva er det med de todimensjonale vesenene som prøver å stikke av? Gjør Kongen av Lykkeland ungdommene om til tegneseriefigurer?

Monti er opptatt av psykometri og tings bevissthet, noe som også kommer til uttrykk i Lykkeland,
Psykometri kan både bety kvantitative psykiatriske tester, eller som i dette tilfellet, å lese energi fra en gjenstand. Jeg er vant til at fantasyforfattere dikter opp det mest utrolige, men det er nok mer uvanlig at de faktisk tror på det selv.

Etter min mening er de beste dystopiene og science fiction-bøkene de som tar opp samfunnskritiske spørsmål, og fantasy diskuterer ofte det gode og det onde som finnes i menneskene, og hva som driver oss.  Denne boka blir like todimensjonal som de “mystiske tegneseriefigurene” som opptrer i boka.
 Anna - en fabel av Jostein Gaarder


Vi snakket tidligere om “en ny Sofies verden”, og endelig er Gaarder her med ny bok. Dette er Jostein Gaarder på sitt aller beste syns jeg.Anna har alltid hatt et aktivt fantasiliv og nå har hun begynt å drømme om sitt eget oldebarn Nova. 60 år inn i framtiden er alt dyreliv er borte og miljøet er ødelagt. Nova er sint på Anna, fordi hennes generasjon har ødelagt verden. Anna sier at det er EN mulighet, en siste sjanse til å redde planeten, ved hjelp av den røde rubinringen. Hun bestemmer seg for virkelig å gjøre noe.

“Et ord som nesten ikke er i bruk lenger, er det lille ordet nok. Vi strør isteden om oss med et annet ord på tre bokstaver. Vi sier mer.” Dagens desidert beste #lesetips for å få opp øynene og kanskje håpet.


Så blir det mer spennende:
                                          Kropp, sex og pubertet.

Hått

Erotiske noveller for ungdom godt skrevet av kjente svenske forfattere
Anmeldelse: "Ingen omskrivninger og mystiske metaforer nei. Tekstene bugner av skikkelig vakre beskrivelser. Estetiske, direkte bilder av knullende kropper – likevel blottet for pornospråkets overdrivelser." – Helsingsborgs Dagblad
16 år er den seksuelle lavalder, men tror langt yngre kan være nysgjerrig på denne. Ingen grunn til å la være.

Hyperpubertet av Vera Micaelsen

Denne er virkelig hyper! Og sår
Camilla får hyperpubertet og blir utnyttet av venner som legger filmer ut på nett og starter blogg, og sviktes av deres far, og sin mor. Kan bli litt vel mye innimellom, men historien er viktig, med gode poeng om mobbing og dagens ukritiske nettbruk.

Overraskende god i bunn

  

Sprengt monster av Christian Valeur
 Du må bare elske Mons, og Mons elsker alle, Særlig damer. Alle damer.  Dette er nesten så ekstremt at det ikke blir pinlig. Det er så herlig forfriskende, både i språk og livsfilosofi, for Mons har ingen slitsomme sperrer som holder ham igjen. Språket  i boken er nydelig.

Vi følger ham gjennom 4 år, fra 12 til 16, og det er sex, kropp og naken frihet som står i hodet på ham. Han har en stille og veldig fraværende far og en mor som har full forståelse for Mons, og ingen for omgivelsene.

Bør leses av voksne som omgås hormonelle ungdommer!

Her er Ungdomsboka sine tanker om boken: 
Så tre bøker som handler om voldtekt, forsøk på voldtekt, eller anklagelse om forsøk på voldtekt.

Easy av Tammara  Webber

Easy er den første. Jeg var usikker på denne da jeg leste den, og jeg er fortsatt usikker på hva jeg skal mene. Om jeg likte den, om moralen i boka, og om kvaliteten. Den får meg iallfall til å tenke, den lugger litt, og det kan jeg like.

Jaqueline har akkurat blitt dumpet av sin prom king -kjæreste Kennedy, hun var hans Jackie. (Ja, dette er amerikansk så det står etter). På vei hjem fra en fest blir hun forsøkt voldtatt av kompisen hans, en skikkelig sportsidiot (også kjent som jocks). Hun blir reddet i siste liten av en ukjent redningsmann som får henne trygt hjem. Hun er selvfølgelig oppskaket og litt utrygg, men det går etter hvert greit. Pga tapt undervisning får hun ekstraundervisning med en hjelpelærer, dette foregår på mail. Hun flørter også en del med kjekkasen som jobber i kaffebaren og det hele topper seg når Jackie (lenge etter at leseren aner det) skjønner at de tre; redningsmannen, hjelpelæreren og kaffebarkjekkasen er samme fyr.

Hovedpersonen er en ganske typisk “sterk” kvinne, men jeg sliter litt med hennes reaksjonsmønster etter ikke bare et, men gjentatte forsøk fra denne jocken, samtidig som hun innleder et forhold til opptil flere gutter (som dog viser seg å være den samme)

Moralen er som sagt litt uklar, og dette er da også en slags fan fiction til 50 shades of grey (som igjen var er fanfiction til Twilight). 50 shades er mye diskutert på grunn av dens kvinnesyn og kjønnsrolle.  Boken tilhører en ny sjanger, New adult, som skrives og leses/selges på nett før de plukkes opp av forlag.  Lesere av New adult har gjerne startet på college, men tiltrekkes av ungdomslitteratur med «voksent innhold». Definitivt for det øvre sjiktet av lesere. 17+

Det som er sant av Magnhild Bruheim

En av de største positive overraskelsene av alle årets bøker.

Linn og Solveig er bestevenner, og har vært det siden Solveig flyttet til byen. De er på fest hos Hanna, den litt dollete baben, da noe skjer, på et rom, med Hanna og Sander.  Solveig snakker med Hanna og sier til Linn at hun har blitt forsøkt voldtatt av sander. Linn vet ikke hva hun skal tro, hun kan ikke tro at Sander som hun er glad og forelsket i har gjort dette.

Det handler om tillit. Vennskap og hvem skal man stole på? Her er ingen moralisering, og det er imponerende å ta opp et slikt tema på en slik måte. Denne bør leses!

 

 

Den einaste som veit av Bente Bratlund

I den tredje boken om Bebe har Bebes venninne Sara som forteller at hun har blitt voldtatt av onkelen. Hun er redd for å ha blitt gravid. De er veldig unge, kanskje 12 år. Bebe er samtidig forelska for første gang. Har hun rett til å være glad når Sara har det så vondt?

Det er en god bok og en god historie som ikke moraliserer, men med verdier det er viktig å læres opp til.

                                          Til slutt, kort om nye bøker i serier verdt å nevne:

Serie: Velkommen til Helvete av Kjetil Johnsen

Ny serie av forfatteren av 3 venner/ 4 venninner. Les en skrekkfilm! Kort og greit, Enkelt og ekkelt. Akkurat det du tror det er.

 

 

 

 

 

 

Serie: Solstorm av May Grethe Lerum

En positiv overraskelse. Det er noe med omtale og omslag som ikke yter den helt rettferdighet.
Det er en gjenkjennelig dystopi, dette skjer i Norge i dag.  En solstorm gjør at all elektronikk blir slått ut. Samfunnstrukturen endres, alt forandrer seg. Hovedpersonen er en helt vanlig ungdomsskoleelev med vanlige problemer og følelser. Det er som sagt overraskende bra, boken kan minne om Karbondagboka eller co2-dagboka 2013 og 2015 for den som kjenner til dem.

Tredje, og siste bok, Morgengry ute nå.

Serie: Skyggejegerne av Cassandra Clare

GOD FANTASY
Her er alt med: vampyrer, demoner, varulver, forbannelser og magi.  Bra intriger og god spenningskurve.
Filmatiseringen er omdiskutert. Den hylles av fansen, slaktes av kritikerne. les bloggen på ubok


Serie: De utvalgte av Alyson Noël.
1. Arven, 2. Dolken og 3.  Dommedag

En spennende og litt annerledes sterk kvinnelig hovedperson. En jente som klarer å ordne opp selv. Jeg anbefaler denne til særlig jenter på 13 som liker mørk romanse av den litt tøffe sorten.

LANGT bedre enn hennes forrige serie Ever - for alltid. Heldigvis :)

 

 

 

 

 

Serie: Matched av Ally Condie

Det har kommet en rekke dystopier med fokus på utseende og partnervalg, med totalitære samfunn der alle er like og alle tilsynelatende er fornøyde, man har skapt perfekte samfunn.
Dette er den beste.

Partner blir bestemt etter hvem som passer best sammen, og Cassia får ved en feil se to ansikt.
”To gutter og en jente”-problematikk som vi har sett i Twilight og Dødslekene.

Les!

Til slutt: Topp 3 (strengt tatt, hvis man skal være matematisk nøyaktig, mer en topp 6)
Odinsbarn
Divergent
Playback
Faen ta skjebnen
I hunt killers
Sprengt monster

Tusen takk for en flott liste fra Nina (og en flott presentasjon for oss som var på årets IBBY). Lyst å lese mer om ungdomsbøker, lyste å diskutere dem. Sjekk ut Ubok: http://www.ubok.no/Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar