Søk i denne bloggen

fredag 22. november 2013

Årets utvalgte ungdomsbøker, IBBY 2013, del 1

Jeg vært på Ibbys høstkurs 2013. Høstens vakreste eventyr, og som alltid ble barne- og ungdomsbøker presentert av entusiastiske og dyktige formidlere. 


I år var det Nina Aalstad som presenterte ungdomsbøkene. Hun driver et nettsted som heter Ubok, et flott nettsted for ungdom om bøker, og hun er redaktør for Barnebokkritikk.no - profesjonell kritikk av barne- og ungdomslitteratur. Og hun er like grei som fjorårets formidler av ungdomsbøker, Beate Ranheim. Jeg fikk nemlig lov av Nina å poste listen hennes med de beste ungdomsbøker gitt ut i 2013 og med hennes kommentarer. Det var så mange gode bøker at i år poster jeg listen i to deler.  Nina presenterte bøkene bolkevis etter innhold. Først får vi  


                                   De realistiske, litt vonde bøkene


Faen ta skjebnen av John Green


Vi begynner rett på, med en av årets første og aller beste bøker.  Denne har det blitt blogget og skrevet om opp og ned og i mente, og jeg sier meg enig med talekoret som forkynner at dette er en av de aller beste i år! Den ble også kåret til Time Magazine sin nr. 1 fiction book of the year, av alle bøker utgitt i 2012 uavhengig av sjanger.


 Den er alt det de lovet meg. For en bok! Den er helt rå. Humor, kjærlighet og fjortisfølelser slik bare en helt vanlig jente med kreft kan beskrive det. Kan man egentlig tillate seg å bli forelsket når man vet at man skal dø? Og er det egentlig mulig, eller noen vits i å la være?

 

Hvem er du, Alaska? av John Green

Samme forfatter kommer nå som perler på en snor, og Hvem er du, Alaska kom nå i høst.

Internatskole, vennskap, å være utenfor, forelskelse og psykiske problemer. Liker du denne liker du også ”Fordelene ved å være veggpryd?”

 

 

 

 

Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky

Dette er sårt og varmt og vanskelig. Den er og vanskelig å snakke om, både fordi den er så fin, og fordi jeg ikke vil avsløre for mye. Den må leses. Liker du denne liker du og Hvem er du, Alaska?

Charlie har ikke så mange venner etter at bestekompisen tok livet av seg for et halvt år siden. Han begynner på high school, der han er sosialt utilpass med engelsklærer som eneste venn. 

Heldigvis blir han raskt adoptert av utskuddene og stesøskenparet Patrick og Samantha. En helt spesielt fin bok om vennskap og vanskelige opplevelser og psykiske lidelser og kjærlighet. 

Fin filmatisering. 

Stille, stille, stille av Synne Sun Løes

Vi kan fortsette feiringen av de introverte med denne nydelige lille perlen fra Synne Sun Løes.
Stille Tove på 18 år og hennes like stille far. Vi får bli med inn i tankene og hjemmet deres, og lærer både om viktigheten av stillhet og deres utilpasshet rundt andre mennesker. Julian er ny i klassen og bestemmer seg for å bli venn.

Du er av den stille sorten, ikke sant? Sier han og senker blikket, ser utover skolegården. Jeg legger armene i kors over brystet, over hjertet. Nikker.
- Jeg har alltid likt folk som holder mye kjeft, fortsetter han.
Stemmen hans er dyp og uten fordømmelse.

Hjertet mitt, hjertet mitt, det slår saktere og saktere. Noe løsner i magen, en stram knute. Han er ikke farlig.

- Jeg er født sånn. Faren min er også sånn, smiler jeg skjevt.
- Faren din som er syk?
Ja.
Han liker seg best for seg selv?
Ja. han hadde en venn en gang, men han snakket nesten ikke. De spilte sjakk sammen. Ulf het han, men han døde.
Julian nikker.

Bare litt over 100 sider, men den blir med deg lenge etterpå.

Playback av Liv Eirill Evensen

En annen bok som blir værende lenge etter siste side er Playback. Dette er en av de sterkeste leseropplevelsene jeg har hatt på en stund, og det er forfriskende med en ny oppbygging. For det er 6 fortellinger i Playback, og FOR EN SAMLING!! Alle fortellingene har ulik stil, innhold og oppbygging, men det er allikevel ingen tvil om at det er en rød tråd gjennom det hele. Det som er felles for alle er at de TREFFER. Rett i magen og rett i hjerterota.

For dette er om ungdommer. Om jenter.  Om trøblete jenter med en vanskelig fortid. Helt normale ungdommer med helt “vanlige” problemer som er så kjipe som de bare kan være når man er 14. Alle sliter med sitt, det er aldri enkelt å gå fra barn til voksne.

Det er ingen flate karakterer her, de utvikler seg gjennom fortellingene. Dette er ordentlige mennesker, og de er troverdige. Mest av alt så setter de meg RETT tilbake til da jeg selv var 14, så hun treffer virkelig en nerve. En ganske sår, fin og nesten bortglemt nerve.

Denne glemmer du ikke lett.

Alt jeg sier er sant av Lisa Bjärbo

Så over til en HELT annen type karakter, Alicia. Slik beskriver hun seg:
Jeg er Alicia. Seksten, snart sytten, med kullsyret i blode, og vind i håret. Og nei, jeg er kanskje ikke helt selvlysende. Men det er faen meg på grensa. Jeg er nesten elektrisk.

Noen ganger når jeg ser meg i speilet får jeg lyst til å bite meg selv i skuldra, bare for å smake liksom. Sjekke ut om jeg er bare halvparten så god som jeg ser ut til. Noen ganger får jeg lyst til å fike til meg selv også, men det er en helt annen sak.
Jubel og hurra for Ingelin Røssland for usedvanlig dyktig oversettelse.

Det handler om Alicia, en relativt ufyselig, men allikevel likendes jente, som dropper ut av skolen fordi det føles bortkastet, for hun vil heller utføre stordåd. Hun får seg jobb på kafe og flytter inn på bestemors sofa for å komme seg hjemmefra.

Halvveis i boka skjer det noe som endrer alt.
Her er Ungdomsboka sine tanker om boken:

Det blir pinlig uansett av Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad

En gutt har lenge sittet og sett på en jente på bussen, men en dag er hun ikke der. Hun hadde alltid med seg en perm der e-postadressen stod. Han bestemmer seg for å sende henne en e-post der han presenterer seg som en nynorsk stalker, og ender opp med å ta ansvar for å finne den savnede ringpermen!

Ektefølt og genuint fin kommunikasjon mellom de to, og den er skrevet på e-post mellom de to forfatterne. Nynorsk og bokmål fungerer overraskende godt sammen, og gir de to unike og troverdige stemmer. 


Beina i gitaren av Sunniva Relling Berg

Herlig beskrivelse av følelsen av å være annerledes. Som Bo, 17, er. Hun skiller seg ut, og hun vet det. Hun gir litt deilig faen i det. Hun er en ganske androgyn hovedperson og jeg tror den vil treffe mange unge som synes det er vanskelig å vite hvem de skal være.

Forventninger, vennskap, kjæresterier. Mye humor i hennes reaksjoner på omverdenen.

 

 

 

Spranget av Heidi Sævareid

Det handler om to tvillingjenter på rundt 15. Anna er personlig kristen, og aktiv i pinsemenigheten Zion. Hun har mange gode venner der, og er også populær på skolen. Janne er ikke like omgjengelig av seg, men for å få et sosialt nettverk blir også hun med i menigheten. Men hun tviler mye, og har store problemer med å etterleve de strenge kravene til kyskhet, og særlig reagerer hun på utsagn som at “jenter har et eget ansvar for ikke å friste guttene”. Samtidig møter hun Peter, som hun identifiserer seg med.

Historien fortelles tre år etter, når Janne møter igjen Peter som hun følte sviktet ham den gang da hun forlot menigheten med brask og bram og han ikke fulgte etter.

Boken tar opp temaet streng religion på en fin måte uten at det blir ekstremt, og den passer for de som tenker mye, er interessert i religion eller som liker å lese realistiske bøker.

Fra Oslo til Lahore av Mahmona Khan

En fin jentebok med sterk appell, om jentegjenger og flerkulturelle miljø.

Ambar er lykkelig nygift med Omar i Pakistan, og de er på idyllisk bryllupsreise i Dubai når alt skjærer seg, Omar blir drept på hotellrommet. Vi følger Ambar gjennom politiavhør, tilbake i Norge med vennegjengen, biljakter og jakt på verdifull informasjon.

En spennende bok som fint kan leses uten å ha lest den forrige: Skitten snø.

Og med litt action går vi over til neste bolk: 
                                Norsk fantasy og det overnaturlige

Den onde arven av Thomas Enger

Inneholder i følge vaskeseddelen:
  10 % fantasy
+70 % thriller
+20 % krim
          =100 % spenning
Og det er helt sant! Om forfatteren av serien, Henning Juul, sies at denne er enda bedre hans voksenkrim. Kun det beste er godt nok for ungdommen!

Julie er 16 år og bor sammen med bestefaren. Moren gjemmer seg i et stille, mørkt rom på et hjem, faren forsvant før Julie ble født.  Hun er ensom på skolen, livet er ikke bare enkelt, og verre skal det bli da hun finner en gjenstand i skogen, en penn, som gir henne krefter. Kreftene er ikke udelt positive. Hun lærer underveis mye om familien og forskningen som har vært gjort på tvillinger i slekten bakover. Hun lærer på den harde måten at det ikke er lett å vite hvem man kan stole på.

Skikkelig spenning i høstmørket!
Her er Ungdomsboka sine tanker om boken:

Bian Shen av Torbjørn Øverland Amundsen

Noen bøker handler om det man drømmer om. Tenk å få leve evig? Men aldri å bli voksen. Å våkne i en ny kropp og bli spedbarn igjen dagen før man fyller fjorten? Hmm …

Arthur har vokst opp i en vanlig norsk familie, men dette livet er snart slutt. Han er forberedt på dager som er uendelig kjedelige, hvor han er komplett forsvarsløs og kan bare håpe på at han blir født inn i en del av verden uten krig og sult, og med gode foreldre. Men denne gangen skjer det som aldri før har skjedd." Arthur overlever sin 14-årsdag og alt blir snudd på hodet. “Nettverket” som de kaller seg, de som forblir barn, må finne ut av saken.

På den andre siden av Atlanteren driver en forsker på med en metode å “se” alle jordens innbyggere via satellitter, men noe er feil, for i stedet for 7 milliarder, får han bare opp 421.
Og en av dem er sterkere enn noen andre – i Norge! Det er Arthur.

Sammen må disse to redde verden. Det blir en jakt og en kamp på liv og død, En bok av internasjonalt kaliber, både med tanke på innhold, og kvalitet.

Denne deilige mursteinen av en bok krever litt av leseren, men det er verdt det!Kire 1: Hulder av Tonje Tornes.
Erik og mor er på skogtur som ender med at hun dreper en hulder som vise seg å være en person, som så bare fordufter. Mor havner på mentalsykehus, Erik og far flytter til et gammelt gårdsbruk for å komme nærmere henne. Erik oppdager at det finnes mye rart der ute, han blir forført av en hulder, og forsøkt drept av en annen. Han er nok ikke en helt vanlig gutt og moren kanskje ikke er gal allikevel.

Det er mye action her, men også noen gode tanker om det å falle utenfor det vanlige. 


 

 

 
Odinsbarn
av Siri Pettersen

Siri Pettersen sin Odinsbarn er en av mine absolutte favoritter i år, for en debut! Det er en av de aller beste fantasybøkene jeg kan huske å ha lest, jeg ble rett og slett bare sugd inn i dette universet kalt Ymslanda. Hirka er femten år, og mangler noe som alle andre her har. Hale. Hun hører ikke hjemme i denne verdenen. Hun er en pest, en myte, et menneske.

Du blir veldig godt kjent med hovedpersonene, alle tre, og du må også tenke litt mens du leser. Hva ville jeg har gjort i en slik situasjon? Hirka blir nemlig stilt overfor en rekke vanskelige valg, og det er aldri kjedelig eller forutsigbart til tross for hun må redde verden fra gammel overtro og nye maktsøkende skurker.
Det kan minne om Game of Thrones eller Song for Eirabu, men mest av alt så er dette noe helt for seg selv. Det beste med denne boka er karakterene. De er sammensatte og kompliserte, og når du etter hvert forstår dem, vil du dem vel. Jeg gleder meg til neste bok!

Her er Ungdomsboka sine tanker om boken:

Dagen vi drømte om av Bjørn Arild Ersland og Lilian Brøgger (ill.)

Illustrert roman
Skremmende. Skummel. Brutal.

En ganske ekkel grøsser, med klare paralleller til den virkelige verden og konsentrasjonsleire/asylmottak. Og med en grusom tvist helt til slutt.

Ikke for de sarte

 

 

 

Ufo! Ufo! av Tore Aurstad

David Hansen er hovedpersonen her. Astronomi er hans felt og han er med på "Kvitt eller dobbelt". Under 24 000 kroners-spørsmålet skjer det noe, han hører stemmer i hodet der den ene tilhører Karine, hans venninne som forsvant for en uke siden. Den andre stemmen er en ond stemme som holder fast i henne. Ut fra hva stemmene kommer han frem til at hun er bortført at romvesener i Hessdalen. På vei dit møter han mye rart.

Denne er blitt sammenlignet med Sofies verden bare for naturfag, er ikke helt enig av, spesielt for der Sofies verden hadde en lærer i egne kapittel kommer i Ufo!Ufo! kunnskapen mer som en dryppende kran man ikke klarer stoppe. Boken er en verdensmester i digresjoner, og er lang, 520 sider. Men spennende er den. Særlig når David blir jaktet på av både romvesener og noen andre som vi ikke vet hvem er. 

Passer for de som liker scifi eller er fascinert av ufoer.

Del to kommer snart.

Du finner flere gode omtaler på ubok.no, der du kan oppdage, diskutere og dele bøker og leseopplevelser med andre.


Her er de tidligere listene over fabelaktige ungdomsbøker:
IBBY-listen 2012:
http://ungdomsboka.blogspot.no/2012/12/arets-beste-ungdomsbker-2012.html

IBBY-listen 2014:http://ungdomsboka.blogspot.no/2014/11/gjesteblogginnlegg-ibby-2014-aktuelle.html
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar