Søk i denne bloggen

onsdag 21. juni 2017

Miranda-serien av InkaLill

Velkommen inn i en ny verden. I denne verden finnes troll og nyhetssendinger, den er befolket av flere raser, er full mange mystiske steder og har akkurat passe stor dose med helter og skurker.

Historien om Miranda er lang og inneholder mye. I de ti albumene som er kommet til nå kan du lese om hennes rolle i den store striden mellom Trollmannslauget og Feenes Forening, men også skildringer av vennskapet med tussen Leno. Store ord kan fort bli tomme, så heldigvis er historien delt opp i mange små. Inkalill som historieforteller har funnet en fin balanse mellom storpolitikk og småfolk, mellom vennskap og evig troskap, slag og slagsmål. Jeg liker denne blandingen, fra gleden av å spille musikk til magiske slag. Gjennom Miranda blir vi kjent med alle lag i dette samfunnet.

Jeg liker også godt tegneren Inkalill. Hun har en eventyrlig strek, detaljert nok til du tror på det, fantastisk nok til du blir underholdt. Tegningene er varierte, på albumsidene får du alt fra store detaljerte dobbeltsider du bruker tid på studere til mange små ruter som får historien til elegant flyte videre.

Dette er en lang saga, 24 album skal det bli til slutt. Denne serien begynte da jeg var ungdom, jeg har lenge tenkt å lese den, og endelig fikk jeg gjort det. Dette er de første ti albumene


1. Fargenes mester. En fantastisk verden introduseres gjennom Fabian og Fidel og den den mystiske Fargenes mester.  


2. Datter-befrierne: Hovedpersonen introduseres. Miranda sitter fanget hos trollene og hennes far sender sin magiske drage etter hjelp. Han hadde nok ikke sett for seg at det var Fabian og Fidel som kom til unnsetning.3. Slaget på Kvassvollen: Den store konflikten presenteres. Mir er delt i to, landene under Trollmennene og landene under feene. Det har hersket en usikker fred mellom dem lenge, en fred i ferd å bryte. Dvergeriket står splittet mellom to brødre og det går mot krig, og det viser seg at det er mer på spill enn dette kongeriket, noen driver og trekker i trådene. Miranda havner midt i det hele.
4. Slaget om Arubia: Handlingen fra bok fire fortsetter, de egentlige fiendene er avslørt og slaget som begynner krigen skal avgjøres.5. Smaragdgruven. Krig fører til falne menn og kvinner. Miranda reiser til hjembygda til en venn som falt i krigen for å overlevere skjøte til en skjult gruve. Men alt er ikke som det skal være i bygda og hun har skapte seg mange fiender som ikke gir slipp på henne.


6. De sorte alvene. Miranda sine fiender har satt en pris på hennes hode. Hun er på vei til feene for å bli en av dem. Jakten blir spennende og alt går ikke som du tror, kan jegeren bli den som blir fanget til slutt? Kjærlighet har egen evne å snu opp ned på vante ting.7. Krystallfjellet: Miranda er kommet frem til feene, men det har fiendene hennes også. Hennes seremoni vil aldri bli glemt. I dette albummet får du også et lite glimt inn i ånderiket.8. Det indre monsteret. Miranda finner ut at å være fe har sin pris og hun tar det første og beste oppdraget for å komme seg vekk fra renkespill. Det blir også det farligste oppdraget for feenes fiender har lagt en farlig felle.

9. Fortidens gåte. En fe er drept og Miranda prøver å finne ut hvem og hvorfor. Det tar henne tilbake til gamle trakter, på jakt etter den vises stein, sist sett i første bind. Hun ser bak i fortiden for å finne veien fremover, med mange mektige fiender spiller Miranda et høyt spill.


10, Åndenes land. Miranda søker et tredje alternativ til magi som går utenfor Feens og Trollmennenes magikilde. Veien går til de mystiske Dor-landene, og i reisefølget finnes venner og fiender. En eldgammel fiende våkner og uvennskapet i reisefølget når nye høyder på veien. 


Som de gamle eventyr kan denne tegnede serien leses av voksne og unge. Den minnet meg litt om Bone, humor og alvor om en annen. Så er det å vente på neste album.


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar